Dodaj komentar

Na Zavodu 206 diplomiranih ekonomista

ljubuski.info

Gledano po općinama i gradovima, najviše nezaposlenih je trenutačno u Širokom Brijegu gdje na posao čeka 4.095 osoba, slijedi Ljubuški s 2.632, Posušje s 2.394 te Grude s 1.879 nezaposlenih. Od ukupno 11.000 nezaposlenih u Zapadnohercegovačkoj županiji, dulje od devet godina na posao čekaju 2442 osobe.

Prema podacima Službe za zapošljavanje ZH županije, trenutačno na burzi rada nema ni jednog profesora fizike i glazbene kulture. Profesora matematike su svega dva, od kojih je jedna žena, a profesora filozofije je pet. Među deficitarnim zanimanjima u ZH županiji su i farmaceuti od kojih je svega jedan prijavljen u Službu za zapošljavanje, ali i strojarski inženjeri, magistri inženjeri elektrotehnike te defektolozi koja su samo dva prijavljena u Službu za zapošljavanje.

S druge strane, kada je riječ o zanimanjima kojima je tržište ZH županije prezasićeno, prednjače ekonomisti. Tako je trenutačno, prema podacima Službe za zapošljavanje ZHŽ-a, bez posla 206 diplomiranih ekonomista, od kojih su 143 žene. Na drugom mjestu su također ekonomisti, ovoga puta sa završenom višom školom. Njih je ukupno 178, od kojih je 127 žena. Slijede diplomirani pravnici kojih 117 čeka posao te pravnici s višom školom kojih je 37. Kada je riječ o prosvjetnim djelatnicima, u Zapadnohercegovačkoj županiji bez posla je najviše profesora hrvatskog jezika. Ukupno ih je 38, od kojih su 33 žene.

Slijede profesori engleskog jezika kojih je 36 bez posla. Nastavnika razredne nastave prijavljenih u Službu za zapošljavanje je 30, od kojih je 28 žena. Odgojitelja predškolske djece (VŠS) koji čekaju na posao trenutačno su 23.

Diplomiranih agronoma koji čekaju na posao u ZH županiji trenutačno je 35.

Velik je broj i onih koji na posao čekaju sa završenom srednjom školom.

Naime, prema podacima Službe za zapošljavanje ZH županije, na posao čekaju 702 osobe sa završenom gimnazijom. Slijede oni sa završenom srednjom ekonomskom školom kojih je ukupno 447. Strojarska tehničara su 323, elektrotehničara je 178, poljoprivredna tehničara su 103, građevinskih tehničara je 110, trgovaca 85, računalnih tehničara 77 te kemijskih tehničara 67.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

4
2
6
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari