Dodaj komentar

Požar ugrozio kuće, u pomoć došli i hrvatski kanaderi

ljubuski.info

Veliki požar koji je izbio na području Gornjih Radišića danas se proširio na područje iznad Mostarskih Vrata.

Požar je u jutarnjim satima djelomično zaustavljen kod prvih kuća u naselju Mrljanovac, ali se nastavio širiti prema Mostarskim Vratima. Tijekom cijele noći ljubuški vatrogasci su se borili s vatrom sprječavajući je da prijeđe crtu vrha Obala i spusti se prema kućama u Donjim Radišićima.

Oko 13 sati se širenje vatre se nastavilo prema privatnoj kući vlasnika Milenka Petrilja gdje su koncentrirani gasitelji. Na terenu smo tamo zatekli dva vatrogasna vozila, nekoliko ljubuških vatrogasaca i mještana koji im pomažu u gašenju požara. Oko Petriljeve kuće još gori ali vatrogasci drže požar pod kontrolom.

Kažu kako je dio gasitelja angažiran i na gašenju požara od Šumeljevih kuća do Glavaševe kuće gdje se vatra također opasno približila kućama.

Dok razgovaramo s izmorenim i iscrpljenim gasiteljima stiže jedna žena s automobilom i obavještava vatrogasce da se ponovo aktivirao požar kod Mrljanovca i da bi ponovo mogle biti ugrožene dvije kuće. Gasitelji je tješe da će odmah na to požarište biti upućena jedna cisterna s vodom i žena odlazi.

U međuvremenu stiže obavijest da će se ljubuškim vatrogascima u gašenju požara pridružiti i vatrogasci iz ostale tri općine s područja županije - Gruda, Širokog Brijega i Posušja.

Dok se pripremamo za odlazak s požarišta vidimo da u pratnji policije pristižu nove vatrogasne snage iz tih gradova. Međutim, počinje puhati i lagani povjetarac koji rasplinjuje vatru i budi novi strah od širenja požara. Mještani se posebno plaše da vatra ne zahvati dio guste borove šume iznad sela jer bi u tom slučaju, kako tvrde, bilo ugroženo cijelo selo.

Iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije Mladen Bošnjak kaže kako su u pomoć ljubuškim vatrogascima upućene već spomenute vatrogasne postrojbe te naglašava da će, ako bude potrebno, u pomoć biti pozvane i vatrogasne jedinice iz susjedne - Hercegovačko-neretvanske županije.

Iznad Mostarskih Vrata u 15 sati još uvijek gori, opasnost još nije prošla, mještani su još uvijek u strahu za svoje kuće, ali izmorenim i iscrpljenim ljubuškim vatrogascima koji su na izmaku snaga stigle su u pomoć kolege iz ostalih županijskih vatrogasnih postrojbi što donekle djeluje ohrabrujuće.

Hoće li i kada požar biti ugašen teško je prognozirati. Nadamo se što prije.

Poslijepodne su načelnik općine Ljubuški Neveno Barbarić i ministar financija i potpredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević, preko Vlade ŽZH i Uprave Civilne zaštite ŽZH uputili zahtjev premijeru RH Andreju Plankoviću i ministru Damiru Krstičeviću za slanje kanadera za pomoć u gašenju ovog požara.

Kako je izjavio Toni Kraljević, koji otpočetka koordinira sve proceduralne aktivnosti na relaciji MVP BiH - Vlada RH za pomoć u smislu slanja i angažiranja kanadera, potpredsjednik Sabora RH Milijan Brkić pružio je neizmjernu potporu i stavio se u potpunosti na raspolaganje kako bi se uz pomoć hrvatskih zrakoplova obuzdala vatrena stihija i ugasio ovaj požar.

U 18:20 sati su iznad Ljubuškog prvi put preletjeli kanaderi, u paru, koji nastoje pomoći u stavljanju požara pod kontrolu..Do 20 sati, kada su odletjeli put Splita, dva kanadera su u deset navrata zasuli požarište vodom.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

5
1
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto