Dodaj komentar

Privatizacija javnih tvrtki bez pravnog okvira

ljubuski.info

Općinski vijećnici Ljubuškoga zatražili su od županijske Agencije za privatizaciju da im dostavi pisanu informaciju o neprivatiziranim poduzećima u općini Ljubuški, što je nakon izvjesnog vremena i učinjeno.

U informaciji stoji kako je u Ljubuškom još ostalo šest neprivatiziranih poduzeća: Vodoprivredno poduzeće Ljubuški, Ljubuška tkaonica, Agroprom, JKP Ljubuški, JP Veterinarska stanica i JP Radio Ljubuški.

Mala privatizacija

Prvi javni poziv na ponudu (natječaj) za prodaju Vodoprivrednog poduzeća objavljen je potkraj 2007.

Nakon objave dvaju javnih poziva na ponudu 2008. i dvaju javnih poziva za prodaju neposrednom pogodbom 2009., nije bilo interesa za kupnju tog poduzeća. Potkraj 2009. u maloj privatizaciji prodana je nekretnina, tj. dio Vodoprivrednog poduzeća, a novac od prodaje kao prihod poduzeća utrošen za izmirenje dugova.

Trenutačno je u tijeku priprema za ponovnu privatizaciju Vodoprivrednog poduzeća. Privatizacija Ljubuške tkaonice bila je provedena 2002., no zbog neispunjenja preuzetih obveza kupca, ugovor je raskinut 2009. Vlada ZHŽ-a je 2016. pokrenula stečajni postupak Tkaonice, a razlozi su bili dugovanja prema radnicima, dugovanja za poreze i doprinose te dugovanja po sudskim presudama. Što se tiče Agroproma, koji Ljubušaci znaju kao Duhansku stanicu, Vlada ZHŽ-a je 2009. izuzela iz postupka privatizacije nekretnine te tvrtke, pod čime se podrazumijeva krug Duhanske stanice veličine oko 16.679 m2. Općina Ljubuški zatražila je da joj se dodijeli taj prostor kako bi ga uredila i oplemenila za kulturne, školske i moguće neke druge potrebne i korisne sadržaje te je za očekivati kako će se taj naum ostvariti.

S privatizacijom JKP Ljubuški, Veterinarske stanice i Radija Ljubuški nije se još ni počinjalo. Osnovni razlog je što još nema pravne regulative na temelju koje bi se ta javna poduzeća privatiziralo.

Pravne smjernice

To se prvenstveno odnosi na JKP, koji spada u javno-komunalni sektor i Radio koji je javno poduzeće iz područja medija te je za pripremu njihove privatizacije potreban poseban pristup, o čemu se očekuju upute i stav mjerodavnih federalnih vlasti. Kad je riječ o privatizaciji Veterinarske stanice, ona je moguća uz uvjet da OV donese potrebne odluke za obavljanje pripreme za privatizaciju.

Postavlja se pitanje zašto je prošlo toliko vremena, a da federalna i općinska vlast još nisu donijele potrebne pravne smjernice kako bi se izvršilo privatizaciju tih javnih tvrtki.

No, u ljubušku priču o privatizaciji treba dodati još jedno poduzeće, a to je hotel Bigeste. Rokovi iz ugovora su probijeni, ali privatizacija je ipak u tijeku.

Ivan Kaleb | Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
3
2
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto