Dodaj komentar

Obvezali se na čistoću, siromaštvo i poslušnost

ljubuski.info

Završivši uspješno godinu novicijata u samostanu na Humcu te kušajući franjevački način života, jedanaestorica novaka položila su zavjete čistoće, poslušnosti i siromaštva u ruke fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Jedinstven događaj

Svoje prve redovničke zavjete dali su: fra Slavko Anđelić, fra Ivan Crnogorac, fra Fran Ćorić, fra Marko Galić, fra Ivan Malić, fra Marin Mikulić, fra Robert Radić, fra Đuro Ravenšćak, fra Ivan Tomić, fra Slaven Tomić i fra Mate Zlomislić.

Njihovi roditelji, rodbina, prijatelji i ostali nazočni puk nazočili su jedinstvenom duhovnom događaju koji će se dugo pamtiti. Kako je ovom prigodom istaknuo humački gvardijan fra Dario Dodig, imati jedanaest novaka u novicijatu je prava rijetkost. To se, kako je kazao, nije ponovilo još od 1991. godine.

Naime, na početku misnog obreda svaki od novaka je poimence prozvan, na što su se odazvali riječima: "Evo me". U nastavku su pojedinačno pristupali ocu provincijalu, izrekavši svoje privremene zavjete. Podršku, ali i poticaj na ustrajno i hrabro kročenje Kristovim stazama dali su im brojni svećenici, posebice njihov odgojitelj - meštar fra Stanko Mabić te pomoćni odgojitelj fra Stipan Klarić. Uputili su im zahvalu za sve što su kroz godinu dana učinili za humački samostan, osobito za stariju braću.

Studij teologije

Liturgijsko pjevanje animirali su članovi humačkog velikog zbora po ravnanjem prof. Zdenka Vištice, a nakon svete mise uslijedio je domjenak za novozavjetovanike te zajedničko druženje u samostanskoj blagovaonici.

Kažimo i to kako nakon završetka novicijata i polaganja prvih privremenih redovničkih zavjeta, novacima predstoji odlazak u franjevački samostan Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu, gdje će svoj poziv nastaviti živjeti uz studij teologije na tamošnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Antonela Marinović Musa | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
4
3
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari