Dodaj komentar

Uspješna godina samo za laste

ljubuski.info

Ovih dana ljude zbunjuje iznenadna pojava lasta u jatima, takve prizore viđamo u ranu jesen, to je onda uobičajeno, laste se jate po žicama i odjednom ih nestane, odsele, ali neki se ipak pitaju otkud ih sad u tim jatima?!

Ovo što ću vam ispričati o lastama nemojte provjeravati u stručnim časopisima, tamo toga nema, mnoge su spoznaje o tim lijepim pticama selicama pohranjene u srcima naših ljudi a prenose se s koljena na koljeno.

Davno smo naslijedili priče od naših baka i djedova, priče o lastama koje nose sreću svakoj obitelji ako se kod njih nastani, ako ih pazimo i ne ometamo u njihovom nastojanju savijanja gnijezda tamo gdje su naumile, kako bi podigle potomstvo. Istinitost ovog proročanstva nije dokazana, ako ju je izmislio neki ljubitelj ptica priča mu sigurno ima svoj učinak, jer laste stvarno znaju odabrati neprikladno mjesto za svoje gnijezdo.

Ovih je dana lijepo vidjeti ovakve prizore, pune žice mladih lasta kojima ipak treba obuka za letenje. Malo sjednite blizu u hladovini i promatrajte kako ove mlade lastavice prije kratkog letenja dugo trepere krilima stojeći na žici. Ako se pažljivo ne zagledate u cijeli taj prizor izgledati će vam da jedne stalno odlaze a druge dolaze u onaj red na svakoj žici. Ali ne, one što polete, pratite ih očima, u samom početku naprave kraći let, malo okruže uokolo i brzo se vrate. Nakon nekoliko prvih letova dugo se odmaraju na žici, i svaki naredni let im je vremenski duži.

Još tu ima štošta toga za promatrati samo ako imate volje i vremena!

Ne lete ove mlade laste same i kad im se prohtije, imaju one svoje posebne trenere za letenje. Mnoge sam priče još iz djetinjstva naslijedio o lastama, ali ovu spoznaju o lastama trenerima za početno letenje nisam od nikoga prije čuo, to sam pratim već godinama. Odnekud se pojavi nekoliko većih lasta, znatno su veće od svih, imaju duža srpasta krila i spretnije lete. Ove stalno kruže među ovim mladim, predvode njihovo letenje i svaki ih sljedeći let sve uviše podižu u visine. U svemu tome nisu besposleni ni roditelji koji su izlegli ove početne nestašne letače, stalno su u blizini, itekako motre okolno nebo, naglo se obrušavaju na svaku grabljivu pticu koja se pojavi, doduše ne mogu joj ništa ali se nastoje boriti.

Možda ste nekada sami iskusili kako su lastavice ratoborne, često se puta iz čista mira obrušavaju na jednu te istu mačku, imaju one razlog za to?
Ili ste možda bili u društvu nekih osoba i čudili se što se laste često obrušavaju prema glavi jedne osobe među vama, uz to pucketaju krilima ili takav zvuk same ispuštaju? Budite sigurni da je ta osoba lastama nešto skrivila, možda je oborila neko njihovo gnijezdo ili je samo u gnijezdu nježno prstima dodirnula ptiće. Ako mislite dobro tim ptićima u gnijezdu, nemojte ih ni slučajno dotaknuti prstima, laste će tog dotaknutog ptića isti dan izbaciti iz gnijezda, a vas će cijelo ljeto pamtiti kao svog neprijatelja, obrušavati će vam se oko glave i nekako će ispuštati taj pucketav zvuk.

Nije još priča završena o lastama, jeste li znali da se svaka lasta ili njezino potomstvo vraća u svoje staro gnijezdo. Moj je dječji nestašluk to morao davno provjeriti, vezao sam končić za nogu jednoj svojoj kućnoj lasti i doista se iduće proljeće opet ista vratila u isto gnijezdo, a ako je bilo oboreno na istom mjestu svaki put savija novo.

Ove mlade laste brzo uče letjeti, njihovi treneri za letenje ostaju tu svako ljeto u ovo vrijeme samo nekoliko dana, opet se iznenada pojavljuju tek tamo pod jesen kad ih temeljito obučavaju za duži let put Afrike.

Ja sam davno čuo priču od starijih kako naše laste, s područja Hercegovine, zimu provedu u sjevernom dijelu Afrike oko Alžira i da tamo uopće ne prave gnijezda.

Evo, ako vas ova priča zainteresirala i ako ste barem jednom paru lasta omogućili podići potomstvo ispod vašeg balkona, ne znam je li ono proročanstvo o sreći ispravno, ali ipak imajte razloga biti sretniji jer će vas ovo ljeto barem koji komarac manje ugristi!

Krešo Vujević
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
8
2
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto