Dodaj komentar

Franjić: Vještak Maštruko je neviđeni manipulator

ljubuski.info

Suđenje Oliveru Knezoviću, osumnjičenom za ubojstvo Vedrana Puljića i ranjavanje šest navijača FK Sarajevo, trebalo bi uskoro dobiti svoj epilog u Županijskom sudu u Splitu.

Sudski vještak Vojin Maštruko je metodom forenzične 3D rekonstrukcije apsolutno preokrenuo tijek suđenja, utvrdivši da smrtonosni hitac nije ispaljen s pozicije osumnjičenog. Vještaci iz BiH tvrde suprotno. Uz to prilažu i dokaze.
Sudac Mlađen Prvan vodi predmet u Splitu. Ja sam mu rekao da je zločin to što su uradili, kazao je ogorčeno šef Odjela za balistiku Federalne uprave policije Bruno Franjić, nakon što im je priložio sve kontroverze suđenja Oliveru Knezoviću u Županijskom sudu u Splitu, uključujući i vještačenje Vojina Maštruka metodom forenzične 3D rekonstrukcije.

Službena vještačenja

Oliver Knezović se nakon kobnog događaja našao u pritvoru u Širokom Brijegu, a predmet je vođen u Bosni i Hercegovini. Sudski vještak Bruno Franjić je zajedno s ostalim kolegama iz BiH službeno radio vještačenja, da bi ih potom za isti slučaj angažiralo i Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg, gdje su na rekonstrukciji bili dva puta.

Kada je Knezović pobjegao iz pritvora u Širokom Brijegu, potraživši utočište u Hrvatskoj, slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, a postupak se vodio u Zagrebu, dok Vrhovni sud nije delegirao suđenje iz Zagreba u Split pod obrazloženjem da će biti lakše napraviti rekonstrukciju u Širokom Brijegu.
Oni su nama nakon svega poslali na očitovanje vještačenje Vojina Maštruka, ali pri tome nemamo mogućnost svjedočiti kao vještaci. Kompletnu optužnicu preuzeli su od nas, zajedno s nalazima vještaka, fotodokumentacijom… Znači sve su od nas preuzeli, a da nikad nismo saslušani na sudu. Svjedoci iz Bosne i Hercegovine mogu biti saslušani, a vještaci ne mogu, kazao je Franjić, obrazloživši da je riječ o potpunom apsurdu.

Navodi kako ih neće saslušati kao svjedoke, iako su to mogli, a da su grešku napravili i zato što su im na očitovanje poslali vještačenje Vojina Maštruka.
Ima navijača koji su trčali prema suprotnoj grupi, gdje je stajao Oliver Knezović. Vedran Puljić je polako hodao u potpuno drugom smjeru. Dakle, on nije išao sučelice prema Knezoviću, kako to tvrdi hrvatski vještak Vojin Maštruka, a to se jasno vidi na priloženoj fotografiji, objašnjava Bruno Franjić.

Metak nije ispaljen s benzinske crpke

Stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju mr. sc. Bruno Franjić i njegov kolega Alija Kotarević su u svom očitovanju odbacili mišljenje da je Vedran Puljić pogođen s pozicije parkinga benzinske pumpe Ina.
Vojin Maštruko u svom vještačenju navodi da je pucao policajac prekoputa benzinske pumpe i spominje da je jedna čahura pronađena na mjestu događaja, da je ispaljena iz tog pištolja… Prilikom rekonstrukcije je postavio položaj, kao da ga je policajac upucao. Međutim, čahura tog policajca je od proizvođača Geco municije, čije je zrno čelično. Zrno koje je pogodilo Vedrana Puljića je žuto zrno koje ima 30 posto cinka, a 70 posto bakra, kategoričan je Franjić.

Dodaje da od 15 korištenih čahura koje su pronađene na mjestu događaja, postoje tri različite vrste. Osam čahura s oznakama "PG 9mm Luger", pet čahura s oznakom "S&B 9mm Luger" i dvije čahure s oznakama "Geco 9mm Luger".
Mi smo rekli da to zrno iz glave Vedrana Puljića i iz noge Eldara Spahića, po svojim općim karakteristikama, može odgovarati čahurama ispaljenim iz dva pištolja. Samo su dva policajca Vujović (čije je oružje koristio Oliver Knezović) i Jurić imali municiju istog proizvođača. Jurić ga nije mogao upucati, jer je bio na sasvim drugoj strani, ističe Franjić.

Vještačenje od 10 tisuća eura

Bruno Franjić je kazao da su oni prilikom rada na tom slučaju sve fino poredali te da tu uopće nije bila neophodna forenzička 3D rekonstrukcija. Uz ostalo, navodi da su poredali i pravce putanje zrna.
Forenzička 3D rekonstrukcija zavisi od toga kakve parametre postavite. Maštruko je za to vještačenje uzeo 10 tisuća eura. Ja sam sucu rekao da je zločin to što su uradili. Vještak Maštruko je neviđeni manipulator, kazao je Franjić, dodavši da oni prilikom svog rada ništa nisu zaključivali, već samo dali eventualne mogućnosti na osnovu postojećih tragova.

Sudac kaže da će možda tražiti treće vještačenje, a mi se pitamo zašto treće vještačenje ako ne prizna naše. Vojin Maštruko je u medijima iznosio navode da je pregledao kompletnu dokumentaciju i da je uočio veliki broj propusta vještaka iz Bosne i Hercegovine. To je uradio da može manipulirati. On je 100 posto dao lažan nalaz, znajući da se ne mogu zvati vještaci iz Bosne i Hercegovine, kategoričan je Franjić.

Prema mišljenju odvjetnika Milenka Umičevića koji brani osumnjičenog Olivera Knezovića, u zgradi Županijskog suda u Splitu bit će održana još najviše jedna rasprava prije konačne odluke.

klix.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
4
8
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari