Dodaj komentar

Vlada RH nezakonito isplaćuje dug pripadnicima HVO-a!

ljubuski.info

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar rada i mirovinskog sustava RH Mirando Mrsić ustvrdio je u četvrtak kako Vlada Republike Hrvatske isplaćuje dug pripadnicima HVO-a temeljem nezakonite odluke.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić ustvrdio je u vezi isplate zaostataka pripadnicima HVO-a da je Hrvatska dužna to učiniti temeljem ugovora s BiH sklopljenog 1. srpnja 2007. godine, a radi se o isplati zaostataka za 6.815 pripadnika HVO-a.
Kroz zakon koji je donijela Vlada Ive Sanadera u hrvatski mirovinski sustav uvučeni su invalidi HVO-a kojima su invalidske mirovine u BiH male, pa je odlučeno da primaju dio mirovina i od Hrvatske. Radi se o 6.815 invalida HVO-a s prosječnom invalidninom od oko 2.500 kuna, koji nikada nisu vještačeni u Hrvatskoj, nego su priznata vještačenja iz BiH, navodi Mrsić u priopćenju za javnost.

Dodaje se kako godišnji trošak za tu svrhu iznosi oko 150 milijuna kuna (oko 20 milijuna eura), a kako su im prava priznata retrogradno duguje im se ukupno 190 milijuna kuna.
Nijedna Vlada nije imala u proračunu novac da isplati taj dug, a u proračunu za 2017. na toj stavci HZMO nema osiguranih sredstava, naglašava Mrsić.

On smatra kako nije točna tvrdnja ministra Ćorića da prikupljena sredstva za isplatu tog duga nisu iz državno proračuna već iz sredstava ostvarenih od povrata isplaćenih mirovina izvan Hrvatske
To su sredstva iz proračuna jer su iz njega isplaćene mirovine za koje se sada dobio povrat. Neprimjereno je da se mirovinska sredstva hrvatskih građana koriste za isplatu duga HVO-a, smatra Mrsić.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

1
8
8
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto