Dodaj komentar

Lijanović pola davao poljoprivrednicima, pola uzimao sebi

ljubuski.info

U Županijskom sudu u Tuzli, u nastavku suđenja Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još trojici optuženih za zloporabu položaja, pročitana su tri iskaza svjedoka koji se u proteklom razdoblju nisu pojavili na suđenju.

Nikola Stjepanović, koji je saslušan u uredu Federalne uprave policije u Tuzli, u iskazu koji je na suđenju pročitala tužiteljica Anela Garčević, naveo je da mu je Damir Sokolović, nakon zajedničkog pokretanja uzgoja pilića, ostao dužan 25.000 maraka.
Lagao je da će vratiti novac. Rekao je da je Jerko Ivanković Lijanović ostao njegovom ocu dužan pet milijuna maraka te će pokušati od njega dobiti novac, nakon čega bi meni vratio dugove. Sastali smo se s Lijanovićem u Sarajevu i on je kazao da ima obveze prema Damiru - navedeno je u iskazu.

Stjepanović je u drugom iskazu opisao i ponovni susret s Lijanovićem u Sarajevu.
Drugi put, Jerko je na sastanak donio popis na kojem je bio 15-20 poljoprivrednika iz Gračanice. Rekao je da vidimo s kim možemo riješiti poticaje. Rezgovarao smo s Avdić Mešom. Rečeno mu je da će dobiti poticaj, ali da mora dati 50-60 posto. Meša je odbio i Damiru je rekao da ga može počastiti s 10-15 tisuća maraka - naveo je Stjepanović.

Prema iskazu, kasnije je išao i kod vlasnika mlinare u Brijesnici, koji je pristao dati postotak, ali mu nije poznato je li uzeo novac. Dodao je i to da je Damir pokušavao i prije "iščupati" svoj novac od Lijanovića.

Prema optužnici Županijskog tužiteljstva u Tuzli, Jerko Ivanković Lijanović, Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i Stipo Šakić su zloupotrijebili položaj i ovlasti u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u razdoblju od 2011. do kraja 2014. godine.

Drugi svjedok Dario Zovko, čiji su iskazi također pročitani u sudnici, naveo je kako je radio na farmi svinja koja je bila u vlasništvu njegova kuma Zdravka Gadže iz Mostara, a koji je 2013. godine počinio samoubojstvo hicem iz lovačke puške.
Ne mogu točno reći o čemu se radi. Bili smo u nezavidnoj financijskoj situaciji - naveo je Zovko.

S obzirom da je njegov brat, kako je kazao, radio kod Lijanovića, pokušao je "preko njega" dobiti poticaj. Tada je, istaknuo je, došao izvjesni Tatac i rekao da neće biti problema.
Zdravko je dao sve papire Stipi Šakiću, koji je rekao da će dobiti poticaj i da 50 posto ide njemu. Stipe je nakon određenog vremena javio da je legla prva rata. Zdravko je podigao novac u banci i kazao mi: Kume, ja sam raspodijelio po 14.000 maraka- naveo je Zovko.

Prema njegovom svjedočenju, Stipe je kasnije zvao Zdravka i prigovarao mu jer nije kompletnu ratu dao njemu.
Bilo je prepirke, ali Zdravko je rekao da mu neće sve dati. Kasnije je do njega došao popis, na kojem je bilo i njegovo ime, a rečeno je da se radi o osobama koje će morati vratiti poticaje. Nakon što nije pristao dati novac, Zdravku je inspekcija kontrolirala mesnicu i kaznila ga s 2.000 i 4.000 maraka. Potom je mesnica zatvorena. Zdravko je imao dva kredita po 50.000 maraka - stoji u iskazu Zovke.

Tužiteljica je pročitala i iskaz i Amira Hećimovića, koji na suđenje nije došao jer je obolio. On je vlasnik jedne tvrtke iz Gradačca. Naveo je da su ga na sastanak zvali Suad Čamdžić iz Kladnja i Mersed Šerifović, zastupnik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) u Skupštini Tuzlanske županije.
Pitali su me da li sam zainteresiran za poticaje, ali da pola iznosa dam njima. Rekao sam im da ćemo se čuti. Kada mi je poticaj uplaćen, nisam im se htio javiti, jer nisam ni obećao da ću dati - naveo je Hećimović.

Kasnije je, kako stoji u iskazu, dobio još jedan iznos od 50.000 maraka. Tada ga je, prema iskazu, nazvao muškarac i kazao da pola novca donese na benzinsku crpku na Ormanici.
Bio je muškarac s crnim šeširom i naočalama. Dao sam mu 25.000 maraka. Identificirao sam ga kao osobu iz Hercegovine - naveo je svjedok.

Na zahtjev Obrane uvršeno je nekoliko desetaka rješenja o raznim imenovanjima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede. Radi se uglavnom o pomoćnicima ministra, koji su imali ovlasti za donošenje privremenih akata.

Na ročištu je kazano kako će se Kantonalni sud obratiti Vladi Federacije, te tražiti odgovor potražuje li Federalno ministarstvo poljoprivrede neka sredstva po ovoj optužnici.

Obrana je navela da će za svjedoka pozvati Mladena Ivankovića Lijanovića.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

5
9
8
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari