Dodaj komentar

Stranke potrošile više od sedam milijuna KM za prošlogodišnju kampanju

ljubuski.info

Pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici trebao bi se naći Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora 2016. čiji je podnositelj Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH).

U Izvještaju se navodi da su za financiranje izborne kampanje, u skladu s članom 15.10. Izbornog zakona BiH, politički subjekti u okviru zakonom propisanog limita mogli potrošiti 28.132.244,44 KM, od čega političke stranke 24.273.008,14 KM i nezavisni kandidati 3.859.236,30 KM.

Politički subjekti koji su SIP-u BiH podnijeli postizborni financijski izvještaj iskazali su troškove izborne kampanje u iznosu od 7.026.056,25 KM, od čega političke stranke 7.004.404,78 KM, a nezavisni kandidati 21.651,47 KM, stoji u izvještaju SIP-a.

Iz SIP-a BiH navode da se uvidom u podatke o ostvarenim troškovima izborne kampanje, koje su iskazali politički subjekti u postizbornim financijskim izvještajima, utvrđeno da je jedna politička stranka Tuzlanska alternativa prekoračila limit propisan u članu 15.10 Izbornog zakona BiH za iznos od 31.626,22 KM.

Izvještaj tretira i polnu strukturu kandidata na Lokalnim izborima 2016. godine, a navodi se da je bilo 93,8 posto muškaraca i 6,2 posto žena kandidirano za načelnike/gradonačelnike.

U zaključku izvještaja stoji da će SIP u nadolazećem razdoblju posvetiti posebnu pažnju unapređenju izbornog zakonodavstva kroz rad u dvije Međuresorne radne skupine s posebnim fokusom na istraživanja uvođenja odgovarajućih novih tehnologija u izborni proces, procjenu kvaliteta biračkih popisa i unapređenje zakonodavstva po odlukama Ustavnog suda BiH.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

4
7
5
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari