Dodaj komentar

Karamatić: "Neće sarajevska čaršija birati tko će predstavljati Hrvate"

ljubuski.info

U idućih nekoliko dana Izborni zakon će biti uključen u parlamentarnu proceduru. Ovo je usuglašeni prijedlog Hrvatskog narodnog sabora. Bila su dva ili tri modela kako riješiti presude Ustavnog suda BiH, a odnose se na izbor legitimnih predstavnika naroda i Grad Mostar. Nakon više bezuspješnih pregovora, odlučili smo vratiti temu gdje joj je mjesto, a to je Parlament", kazao je Mario Karamatić, izaslanik Hrvatske seljačke stranke BiH u Domu naroda državnog Parlamenta i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u emisiji Dan uživo na N1.

Dodao je kako će se prijedlog naći na jednoj od sljedećih sjednica Doma naroda ili Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Karamatić tvrdi kako će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ako SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu.

Ranije je kazao i kako više nema pregovora o izmjenama Izbornog zakona.
Predsjednik HNS-a (voljeni vođa Dragan Čović, op.ur.) je više puta razgovarao, ali Izetbegović pristane na neki dogovor, podsjetimo on je potpisao u Bruxellesu da će se raditi na tome da se osigura legitimno predstavljanje naroda, a nakon toga svaki dogovor s njim padne u vodu. Sada idemo u Parlament. Nije da se ne pregovara, imamo svoj prijedlog, a u Parlamentu mogu ići amandmani i slično. Mišljenje svih u HNS-u je to da je mjesto gdje treba razgovarati i da bh. javnost može čuti argumente svih strana, uključujući i Međunarodnu zajednicu, kazao je.

Dodao je kako je Željko Komšić, koji je najavio da će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, svojim djelovanjem u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član uspio nešto što nije nitko u hrvatskoj povijesti - ujediniti sve hrvatske stranke.
Uvijek smo imali između sebe jake sukobe, a ovo je Hrvatima postalo pitanje svih pitanja. Do 2000. godine zemlja je išla uzlaznom putanjom, nije bilo nacionalnih tenzija na političkoj sceni, a onda izbacivanjem legitimnih predstavnika krenulo je nizbrdo. Posljednji popis stanovništva pokazao je da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda, odgovorio je Karamatić.

Na pitanje može li za člana Predsjedništva BiH biti izabran Hrvat iz Sarajeva kazao je kako može bez ikakvih problema, samo mora dobiti najveći broj glasova Hrvata.
Prvi predsjednik HDZ-a je bio iz Sarajeva, prvi predsjednik HSS-a bio je iz Sarajeva. Znači nije nemoguće da čovjek iz jedne sredine dobije glasove iz druge. Ali ne može se dogoditi da sarajevska čaršija odredi Hrvatima tko će ih predstavljati, poručio je Karamatić.

HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane.
Ako izborni zakon kao ovakav ili u nekom drugom obliku ne bude izmijenjen, ako se Hrvatima ne osigura mogućnost biranja predstavnika, ako Visoki predstavnik bude mogao imati mogućnost svog tumačenja, HNS će izaći s tim prijedlogom da se postupi po Bečkoj konvenciji koja kaže da ako jedna ili više strana prekrši sporazum, oštećena strana se može vratiti na početnu poziciju. To bi značilo na Republiku Srpsku, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i Republiku BiH, kazao je Karamatić i dodao kako, ako se ne riješe pitanja koja su bitna i za hrvatski i sve ostale narode u BiH, će se to morati učiniti.
Nije dobro da jedan narod nameće drugom i bira za njega. Ako te stvari ne riješimo, ne vidimo dalji smisao, kazao je Karamatić i naglasio da nitko ne govori o podjeli zemlje.

Niti jedan ozbiljni hrvatski dužnosnik to nije govorio. Ovo je naša zemlja. U svim aktima Herceg-Bosne stoji da je dio BiH i nikada nismo dovodili vanjske granice BiH u pitanje. Grubo se vara onaj tko misli da ćemo podnositi dominaciju bilo koga. Jugoslavija se raspala zbog dominacije Beograda, a sada imamo slučaj sa sarajevskom čaršijom. Ne mislim na cijeli bošnjački narod, već je klik u jednom", istaknuo je.

Karamatić je kazao da će nakon relaksiranja nacionalnih odnosa, koji opterećuju sve narode, sve različitosti pretvoriti u prednosti i graditi normalnu zemlju.

Na pitanje o akcizama, Karamatić je kazao da su Hrvatska seljačka stranka BiH i on osobno protiv akciza.
Ne jer BiH ne trebaju autoputovi, već mi nije poznat niti jedan slučaj zemlje u svijetu da je napravila autoputove otimajući građanima iz džepova i podižući harač. Preko 300 milijuna eura u Hrvatskoj je dato za aerodrom, a dat je na koncesiju. Zašto mi tako ne bi napravili autoput, nebitno s kojim investitorima. Možda tada stranački kadrovi ne bi mogli svoje članove postavljati u naplatne kućice, pa bi to poremetilo balans stranačkog zapošljavanja. Mi jesmo za autoputove, ali ne na ovaj način, izjavio je Karamatić.

Kaže da ako za dvije godine nije izgrađen niti jedan kilometar autoputa, ne vidi kako će sada s 15 pfeninga više.

N1
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
3
8
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto