Dodaj komentar

Bruceloza pod kontrolom?

ljubuski.info

Glasine, sumnjičavost, strah…, izazvale su vijesti o širenju bruceloze u Zapadnohercegovačkoj županiji koncem prošlog ljeta. Neki su bili iznenađeni misleći kako je to prošlost, drugi zatečeni i ljutiti na nadležne, a ni bolje obaviješteni stočari nisu mogli ostati ravnodušni.

O temi suzbijanja ove opasne zoonoze u prostorijama Seljačkog saveza u Ljubuškom razgovarali smo s bolje upućenim predstavnicima ove udruge.
Problem smo rješavali u dogovoru s nadležnim županijskim ministarstvom, a nakon svega resornom ministru želimo zahvaliti na razumijevanju. Prema dogovoru, Ministarstvo je snosilo 60 posto, a vlasnici ovaca 40 posto troškova njihova pregleda. Do početka travnja uzorkovanje krvi u ZHŽ-u završeno je kod 90 posto ovaca. Bilo je 8 do 10 grla pozitivnih na brucelozu, koja su eutanazirana sukladno propisima. Mislimo kako je bolest pod kontrolom. Ovih dana očekujemo cjepiva iz Ministarstva poljoprivrede FBiH koja će biti besplatna za sve vlasnike ovaca. Na vlasnike ovaca koji nisu obavili uzorkovanje krvi apelirao bih da to čim prije urade. Vlasnici čija su stada pregledana imat će pravo na besplatno cjepivo za svoje ovce, čime će one biti zaštićene tijekom životnog vijeka od te bolesti, navode u Seljačkom savezu.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

8
3
1
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto