Dodaj komentar

Nismo svi pred zakonom isti!

ljubuski.info

Sigurni smo da će napad na Borjanu Krišto biti adekvatno kažnjen. Ipak se radi o visokopozicioniranoj predstavnici zakonodavne vlasti države. Samim time je i visokopozicionirana u vladajućoj stranci stoga su za F.K. (21) brojna vrata u ovom društvu ostala ne samo zatvorena već ih nije ni odškrinuo. Jer će ostati dosje u kojem će pisati da je napao visoku predstavnicu državne vlasti a to ne može biti dobro za budućnost dotičnog.

Ipak, na reakciju ispred HDZ-a BiH kojom se osuđuje napad i uz koji treba bezuvjetno stati, bi mogli imati koju primjedbu. Dobronamjernu, naravno. Za osudu je napad bilo koje vrste prema bilo kome ali nismo svi pred zakonom, kako tvrde u HDZ-u, isti. Na primjer, kako je moguće da se ne tako davno dogodi onakva istraga i ishod u Širokom Brijegu kada je napadnut i doslovno prebijen dečko čiji su roditelji danima vapajima tražili otkrivanje počinitelja? Gdje je tu bio zakon i naša jednakost pred istim? Ne, ne, tada odjednom istraga krene u lošem smjeru, nedostaje dokaza, svjedoka…

Gdje su zakoni i jednakost kada se radi o političkim neistomišljenicima, novinarima kojima se prijeti smrću ili prebijanjem, izgonom, kada im se ostavlja metak pred vratima, baca bomba pod balkon… kada se radi o zapošljavanju, studentskim potporama, pripravničkom stažu u državnoj ustanovi, prednostima koje imaju odabrani, zar ne bi i onda trebali biti svi isti?

Ne, gospodo, zakoni su za one koji su ih pisali i izglasavajući donosili i za njihove sponzore, neka idu njima na ruku. Jer da oni rade po zakonu, ne bi bilo ovakvo stanje u državi kao cjelini.

Naravno da je za osudu napad bilo koje vrste. Ali se mjerodavne institucije trgnu i lavovski prionu poslu kada se napadne netko velik jer ako javna osoba s političkom i parlamentarnom funkcijom može biti napadnuta na kućnom pragu, onda to predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost, kako stoji u priopćenju. Dok se s druge strane napad na običnog građanina tretira kao vršnjački incident ili se napad na nekog vijećnika tretira kao mafijaški obračun ili se napad na novinara tretira kao nešto što je ovaj zbog jezičine svakako zaslužio. Je li to pravna država s jednakim zakonskim pravima za sve?

Iluzorno je očekivati uopće da bi netko normalan mogao javno iskoristiti incident pred kućom Borjane Krišto za naslađivanje ili nešto drugo što iziskuje poziv HDZ-a u priopćenju koji kaže da očekujemo da mediji pokušaju izbjeći zlonamjerne i neistinite spekulacije vezane uz ovaj incident.

Slagao se netko ili ne sa politikom koju vodi Borjana Krišto i stranka na vlasti koja preko koalicije obnaša tu vlast i kojoj ona pripada, napadanje kamenjem nije nešto što bi trebalo izazivati podsmijehe ili naslađivanje. Upravo suprotno jer ako se nju može napasti, nju koja obnaša vlast, što možemo očekivati mi kao obični građani? Anarhiju možda? Nove paljevine javnih objekata?

Ne, ne želimo to. Upravo suprotno. Napadi su za osudu i kaznu. Ali, još jednom treba ponoviti, želimo isto tako da se napadi na predstavnike vlasti tretiraju jednako kao i napadi na obične građane ili ostale pojedince koje ubrajamo u predstavnike drugih društvenih jedinica. Jer smo svi pred zakonom isti, kako je rečeno. Trebali bi biti.

Mediji ne mogu biti krivi za napade na osobe koje se spominju u medijskim priopćenjima, vijestima, istraživačkim radovima. Nije normalno da budu krivi. Posebno ako se piše i objavi istina. Kako će netko reagirati, njegova je stvar. Umjesto par kamenja u dvorištu ispred kuće, mogao je netko na javnoj površini nositi nekakav transparent ispred javne ustanove a prije toga prema zakonu prijaviti prosvjed policiji, ako se ne slaže s vlasti.

Pojedini se građani ove države ponašaju ponekada baš suprotno onome kako se ponaša vlast ima dvadeset i kusur godina. Nepromišljeno.Tada se nađu u problemu bez ikakvog učinka. Zapravo ne poneki građani, većina nas je takva. A ne može nam biti. Živio zakon i svi zakoni koji se - (ne)provode. Kako kada.

Marko Čuljak | dnevno.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

8
3
7
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari