Dodaj komentar

OŠ Marka Marulića priredila zabavu za učenika s Down sindromom

ljubuski.info

U našoj zemlji i svijetu 21. ožujak se obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a svoj doprinos obilježavanju ovog dana dali su nastavnici i učenici Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom koji su se potrudili da se maleni Petar, njihov jedini učenik s Down sindromom, danas što bolje zabavi.
"Ja bih napomenula da smo mi i proteklih godina obilježavali ovaj dan na različite načine. Imali smo mi ovdje četvero učenika s posebnim potrebama koji su sada u srednjoj školi i ostao nam je samo Petar", kazala je defektologinja Zora Skoko i dodala kako se nastavno osoblje stoga danas posebno potrudilo oko Petra.

"Ove godine učiteljice Lidija Dugandžić i Marijana Miloš su pripremile pano na kojem se mogu vidjeti slike djece i tekstovi što ta djeca sve mogu", kazala je Skoko i dodala kako su, pored izrade panoa čiji je cilj senzibilirati i informirati javnost o Down sindromu, a koji je postavljen na samom ulazu u školu kako bi ga svatko mogao vidjeti, nastavnici pripremili i bogatu zakusku za Petra.

"Defektologinja Marija Sabljić koja vodi odjel i uči Petra, zajedno s Petrom i još jednim učenikom - Jurom, spremila je kolač, a naše vrijedne spremačice su pripremile uštipke. Petrova majka Mirjana je pripremila ostatak hrane. Na tu zakusku smo pozvali nastavnike i učenike da se oni druže i da Petru to bude što ljepši dan", objasnila je Skoko.

Petar je danas u učionici dočekivao nastavnike i druge učenike, pozdravljao ih u maniri pravog domaćina i pozivao na zakusku.

Karakteristike djece s Down sindromom su da su oni topli, dobrodušni, vedri, veseli; a sve se to dana moglo vidjeti na Petru koji je najsrdačnije oko sebe okupljao društvo, smijao se i grlio novopridošle goste.

Skoko je dodala kako oni u školi ne samo danas, već redovno organiziraju druženja kako bi se druga djeca u njihovoj školi senzibilirala s djecom s posebnim potrebama.

"Defektologinja Marija Sabljić uključila je i učenike šestog razreda kako bi se što više ostala djeca senzibilirala s djecom s posebnim potrebama. Oni svakog utorka, treći sat imaju radionicu s različitim temama, tako su i ovaj dan imali jednu veselu radionicu gdje su pričali i pjevali i na taj način su doprinijeli obilježavanju ovog Dana osoba s Down sindromom", izjavila je Skoko.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down utemeljeno je kako bi se na taj dan upoznavalo svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknulo ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down.

Radio Ljubuški
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
6
5
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Svi smo mi krvavi ispod kože Vera Soldo | Republika info
ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari