Dodaj komentar

​Cijepljenje obvezno po naredbi Federalnog ministarstva zdravstva

ljubuski.info

Roditelji u FBiH više neće moći donositi odluku o tome hoće li ili ne cijepiti svoje dijete. Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je naredbu o programu obveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini.

Naredbom je uređen program provedbe imunizacija na području FBiH u ovoj godini. U naredbi stoji kako se kontinuirana imunizacija obvezno provodi u skladu s utvrđenim kalendarom. Prvo cjepivo dijete prima odmah poslije rođenja protiv tuberkuloze (BCG) i hepatitisa B (unutar 12 do 24 sata), s navršenim jednim mjesecom života slijedi cjepivo protiv hepatitisa B. Nadalje, s navršena dva mjeseca života obavezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa i hemofilusa influence tipa b, a u četvrtom mjesecu života protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, i hemofilusa influence tipa B.

"S navršenih deset mjeseci života obavezno je cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hemofilusa influence tipa B i hepatitisa B, s navršenih dvanaest mjeseci života protiv morbila, rubeole i parotitisa, u drugoj godini života - docjepljivanje protiv hemofilusa influence tipa B za djecu koja su primoimunizirana s dvije doze Hib cjepiva, docjepljivanje protiv poliomijelitisa, u petoj života - docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa, u šestoj godini života - docjepljivanje protiv morbila, rubeole i parotitisa, u šestom razredu osnovne škole cijepljenje protiv hepatitisa C - samo djeca koja nisu do tada cijepljenja protiv hepatitisa C, zatim u završnom razredu osnovne škole - docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (dT pro adults), u završnom razredu srednje škole - docjepljivanje protiv difterije i tetanusa - samo za mlade koji su propustili docjepljivanje u završnom razredu osnovne škole", navodi se.

Nadalje se navodi kako se svi podaci o izvršenoj imunizaciji unose u osnovnu dokumentaciju obaveznika cijepljenja - karton cijepljenja koji se nalazi u kartoteci punkta za cijepljenje kojem gravitira cijepljenja osoba. Isti podaci unose se u iskaznicu cijepljenje koju cijepljenja osoba zadržava kod sebe.

"Provjera statusa cijepljenja obavezno se obavlja prilikom upisa u sve vrste predškolskih ustanova, prilikom upisa u sve vrste škola, od osnovnih do visokih, prije izvođenja imunizacije po epidemiološkim indikcijama, prilikom prijema djece i mladih na bolničko liječenje, prilikom prijema u radni odnos, prilikom svakog posjeta liječniku (novorođenčadi, male djece, predškolske i školske djece mladih), prilikom prijema djece u učeničke i studentske domove, kao i prilikom prijema osoba u kolektivne smještaje", stoji u naredbi koja je od ovoga tjedna na snazi.

Ako se na osnovi utvrđenoga statusa o prethodnim imunizacijama utvrdi da imunizacije nije kompletna, doktor medicine je dužan o tome obavijestiti osobu odnosno roditelja odnosno skrbnika i u skladu s programom obaviti dodatno cijepljenje i/ili docjepljivanje.
"Ako osoba/roditelj ili skrbnik odbije dodatno cijepljenje odnosno docjepljivanje djeteta, doktor medicine izdaje potvrdu o nekompletnom cijepnom statusu i obavještava nadležnog sanitarnog/zdravstvenog inspektora", zaključeno je u naredbi Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Večernji list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

5
7
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto