Dodaj komentar

Nužna je široka javna rasprava o zaštiti okoliša

ljubuski.info

U novom smo nastavku serijala o temama zaštite okoliša i drugim važnim temama. Ovaj put ćemo malo proviriti u jedan nedavno objavljen zanimljiv dokument.To je enciklika pape Franje Laudato Si' koja je posvećena upravo temi zaštite okoliša.Cijeli dokument ima 191 stranicu, iz kojeg za ovi prigodu donosimo nekoliko misli pape Franje za koje vjerujemo da će biti zanimljive i poticajne.

Zemlja, naš dom, sve se više pretvara u golemo odlagalište otpada

Godišnje nastaju milijuni tona otpada, od čega velik dio nije biorazgradiv. Zemlja, naš dom, sve se više, kako se čini, pretvara u golemo odlagalište otpada. U mnogim dijelovima svijeta stariji se s nostalgijom sjećaju davnih krajolika, koji su sada zatrpani smećem. Često se određene mjere poduzimaju tek kada nastupe nepovratne posljedice po zdravlje osoba.

Površna i prividna ekologija, koja podupire otupljenost i lakoumnu neodgovornost

Istodobno primjećujemo da sve više maha uzima površna i prividna ekologija, koja podupire otupljenost i lakoumnu neodgovornost. Kao što se često događa u razdobljima dubokih kriza, koje traže hrabre odluke, u napasti smo da mislimo kako ono što se događa nije posve jasno.
Sve dok su jedni zaokupljeni isključivo financijskom dobiti, a drugi opsjednuti zadržavanjem ili povećanjem svoje moći, jedino što nam preostaje jesu sukobi ili sumnjivi sporazumi, gdje je briga za očuvanje okoliša i zaštita onih najranjivijih svakoj strani na zadnjem mjestu.

Ne samo zbog protivljenja moćnika nego i zbog opće nezainteresiranosti

Nažalost, mnogi se napori upravljeni k traženju konkretnih rješenja za krizu okoliša često izjalove ne samo zbog protivljenja moćnika nago i zbog opće nezainteresiranosti. Stajališta koja predstavljaju zapreku u pronalaženju rješenja, također među vjernicima, kreću se od nijekanja problema do ravnodušnosti, nehajne rezignacije ili slijepog povjerenja u tehnološka rješenja.

Informacija se selektira prema interesima, političke, ekonomske ili ideološke naravi

Treba zajamčiti široku i odgovornu znanstvenu i društvenu raspravu, u kojoj će se uzeti u obzir sve dostupne informacije i stvari nazvati njihovim pravim imenom. Katkad se događa da se ne podastire cjelovita i potpuna informacija, nego se ona selektira prema vlastitim interesima, bilo političke, ekonomske ili ideološke naravi. Nužan je prostor za dijalog, u kojem svi oni koji su izravno ili neizravno pogođeni mogu izložiti svoje probleme i brige ili dobiti pristup široj i pouzdanoj informaciji kako bi se donosile odluke za opće dobro, sadašnje i buduće.

Nijedna grana znanosti i nijedna vrsta mudrosti se ne smije izostaviti

Suočeni smo ne s dvije odvojene krize, jednom okoliša a drugom društvenom, nego s jednom i jedinom i kompleksnom krizom, socio-okolišnom krizom. Smjerovi za rješenje zahtijevaju cjelovit pristup borbi protiv siromaštva, vraćanju dostojanstva isključenima i istodobno zaštiti prirode. Ako se doista želi stvoriti ekologija koja će nam omogućiti popraviti sve što smo uništili tada se nijedna grana znanosti i nijedna vrsta mudrosti ne smije izostaviti, pa ni ona religijska Stvoritelj nas ne napušta, on nikada ne posustaje u svojem planu ljubavi, ne kaje se što nas je stvorio. Čovječanstvo je još uvijek sposobno raditi zajedno na izgrađivanju našega zajedničkoga doma.

Kakvu politiku trebamo

Trebamo politiku koja je dalekovidna i sposobna pronositi nov, cjelovit i interdisciplinaran pristup različitim vidovima krize. Često je sama politika odgovorna za loš glas na kojem se našla, zbog korupcije i neuspjeha da donese zdrave javne politike.
Ako u određenoj regiji država ne obavlja svoje dužnosti, neke skupine poslovnih subjekata mogu istupiti pod krinkom dobročinitelja, imati stvarnu moć i držati se izuzetima od poštovanja određenih pravila, a sve to može dovesti čak do toleriranja različitih oblika organiziranog kriminala, trgovine ljudima, trgovine drogom i nasilje, koje je vrlo teško iskorijeniti.
Ako se politika pokaže nesposobnom da razbije tu izopačenu logiku i usto se vrti u začaranom krugu besplodnih rasprava, i nadalje ćemo izbjegavati suočavanje s velikim problemima čovječanstva. Strategija stvarne promjene zahtjeva propitkivanje svih procesa, jer nije dovoljno pozabaviti se nekim površnim ekološkim pitanjima, a ne preispitati logiku na kojoj počiva današnja kultura. Zdrava politika mora biti sposobna preuzeti na sebe taj izazov.

Živjeti svoj poziv da budemo čuvari Božjega djela bitan je dio krjeposnog života

Ako se vanjske pustinje šire u svijetu zato što su unutarnje pustinje postale tako goleme, ekološka kriza poziv je na duboko unutarnje obraćenje. Neki zauzeti i molitvi predani kršćani, pod izlikom realizma i pragmatizma, često ismijavaju izraze zabrinutosti za okoliš. Drugi su pasivni, ne odlučuju se mijenjati svoje navike i postaju nedosljedni. Svima njima je potrebno ekološko obraćenje, to jest da plodovi njihova susreta s Isusom Kristom iziđu na vidjelo u njihovim odnosima sa svijetom koji ih okružuje. Živjeti svoj poziv da budemo čuvari Božjega djela bitan je dio krjeposnog života, to nije tek mogući ili sporedni vid našega kršćanskog iskustva

Predugo grcamo u moralnoj dekadenciji

Moramo iznova osjetiti da trebamo jedni druge, da imamo zajedničku odgovornost za druge i svijet, te da vrijedi biti dobar i čestit. Već predugo grcamo u moralnoj dekadenciji izrugujući se s etikom, dobrotom,vjerom i poštenjem. Vrijeme je da priznamo da nam ta lakomislena površnost nije donijela ništa dobroga. To rušenja samih temelja društvenog života na kraju može dovesti samo do toga da se borimo jedni protiv drugih kako bismo obranili vlastite interese, do novih oblika nasilja i okrutnosti, i zapreka rastu istinske kulture brige za okoliš.
Socijalna ljubav ključ je istinskog razvoja. Da bi se društvo učinilo čovječnijim, dostojnim osobe, potrebno je ponovno vrednovati ljubav u društvenom životu- na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini pretvarajući je u trajnu i vrhovnu normu djelovanja. U tom okviru,uz važnost malih svakidašnjih gesta, socijalna ljubav potiče nas da osmislimo velike strategije kojima će se učinkovito zaustaviti propadanje okoliša te potaknuti kultura skrbi, kojom će biti prožeto cijelo društvo.

(nastavlja se )

Slobodan Milas
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

9
7
8
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto