Dodaj komentar

HČSP osuđuje Čovića i Izetbegovića

ljubuski.info

Povodom najnovijih zbivanja u Bosni i Hercegovini, navlastito pitanja možebitnog ustroja naše zemlje, na novim, federalističkim osnovama, krize i blokade vlasti na državnoj i federalnoj razini te propalog pokušaja revidiranja i tužbe protiv Srbije za čin genocida Hrvatska Čista Stranka Prava Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Tadijom Ljubičićem zauzima slijedeći stav glede ovih pitanja koja otežavaju razvoj društva.

"HČSP BIH podržava koncept federalizacije cijele zemlje, a ne samo FBIH. Držimo kako jedan narod (Srbi) ne može konzumirati veća i ekskluzivnija prava naspram Hrvata i Bošnjaka. U ovom slučaju prijedlog Biskupske konferencije je načelno dobar, međutim HČSP BIH smatra da je neprihvatljiv za hrvatski narod jer tim prijedlogom nije zajamčena suverenost niti u jednoj federalnoj pokrajini na ozemlju cijele BIH. Prijedlog je u meritumu dobar, ali je zastario i neprovodiv ima li se na umu situacija u Bosni i Hercegovini. Mi, čisti pravaši BIH, držimo kako budućim federalnim ustrojem treba svaki Hrvat u BIH biti i stvarno ravnopravan s ostala dva naroda, a ne samo nominalno na papiru. Smatramo da su potrebne preinake u prijedlogu BK BIH kako se Hrvati Središnje Bosne, Posavine, bazena Brčko-Soli ne bi osijećali odbačenima i manje vrijednima, pače Hrvatima druge ili treće klase" - ističe se u priopćenju Hrvatske čiste stranke prava.

"HČSP BIH osuđuje medijski pompozno predstavljen koncept osmišljen od strane opinion-makera vladajuće stranke u Hrvata, s potpuno netočnim kartografskim podacima, i s legitimitetom HNS-a, čiji član HČSP BIH nikada nije htjela po ovakvim ponižavajucim okolnostima iako je imala legitimitet. Sebičnost ovoga projekta zrcali svu pokvarenost ove bulumente okupljene oko HDZ-a BIH. Taj prijedlog vabi na 'ljepak' hrvatski narod iz pojedinih općina (Kiseljak, Kreševo,Vitez, Busovaču, Dobretiće) kako bi dali suglasnost ovom projektu. A letimičnim pogledom na rezultate posljednjih izbora i pučkoškolac može utvrditi kako su izgubili većinu u Busovači, Jajcu i Novom Travniku" - dodaje se dalje u priopćenju.

ZHŽ i HNŽ jedna federalna jedinica

Nasprama ovom prijedlogu HČSP BIH misli kako bi ZHŽ i HNŽ (izuzev Rame), trebale tvoriti jednu federalnu jedinicu. HBŽ bi s općinama Bugojno i Rama trebale tvoriti drugu federalnu jedinicu!
"Argument više za ovakav naš prijedlog nalazi se u povijesnoj, zemljopisnoj i svakoj drugoj vezi HBŽ-a i ove dvije općine. Sadašnja županija Središnja Bosna bi ostala u sadašnjim granicama izuzev općine Bugojno. Četvrta federalna jedinica, Posavina, bi bila tvorena od općina Posavske županije koja bi se fuzionirala s dijelovima općina Derventa, Šamac, Brod, Modrica, te dijelovima distrikta Brčko, s tim da se ne naruši sadašnji statut" - obrazlažu iz HČSP-a.

"Petu federalnu jedinicu bi tvorile općine Tuzlanske županije sa dijelovima većinskih hrvatskih općina Usora i Zepče. Time bi nacionalna izbalansiranost nacionalne zastupljenosti bila vidljivija. Šesta federalna jedinica koju bi tvorile općine Zeničko-dobojske županije (bez Žepča) i Županije Sarajevo cinile bi federalnu jedinicu glavnoga grada. Sedma federalna jedinica Unsko-sanska županija ostala bi nepromjenjena, dok bi osmu tvorila Republika Srpska bez dijelova navedenih općina u Posavini".

HČSP BIH drži da ma koliko vladajućima u sva tri naroda ovaj naš prijedlog zvuči nerealno i u današnjim okolnostima za mnoge neprihvatljivim i neprovodljivim, mi smatramo da je to jedini mogući kompromis s kojim sva tri naroda "mogu živjeti", kako bi vuk bio sit, a ovce na broju.
"HČSP BIH misli da je tužba bošnjačkih uglednika i pokušaj revizije kod Međunarodnog Suda za ratne zločine bio namjerno i diletantski pripremljen. Služio je isključivo za mobiliziranje svoga naroda pred Opće izbore 2018. Naša stranka osuđuje ponašanje Bakira Izetbegovića koji svjesnim soliranjem krši Ustav BIH poradi jeftinih političkih bodova kod birača SDA koja je dobrano uzdrmana unutarstranačkim trvenjima" - tvrde iz HČSP-a.

HČSP BIH osuđuje i ponašanje Dragana Čovića, čiji će se, kako oni napominju, kalkulantski stav obiti Hrvatima o glavu, premda u cijelom hrvatskome narodu vlada veliko ogorčenje prema tzv. sarajevskoj politici koja Hrvatima dva puta nameće Komšića i na nož odbija sve zahtjeve za ravnopravnost
"HČSP BIH osuđuje i ponašanje politike HDZ-a BIH prema oporbenim strankama unutar hrvatskog naroda gdje su politikom batine i mrkve uništili gotovo cijelu suvislu opoziciju, a generirali uhljebe i stvorili čitavu kastu klimoglavaca. Posebno se to odnosi na ozemlje Hercegbosanske županije koja je udomljavanjem pripuza i pogodovanju njihovim stranačkim tajkunima iz Hercegovine poharana i uništena, a narod iseljen" - kaže se na kraju HČSP-ovog priopćenja.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

5
2
7
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari