Dodaj komentar

Dva modela za uspostavu hrvatskog javnog servisa

ljubuski.info

Hrvatski narodni Sabor (HNS) i Klub hrvatskih izalsnaika u Domu naroda Parlamenta BiH izradili su 'Prijedlog transformacije Javnog RTV sistema BiH namijenjen harmonizaciji i integraciji bosanskohercegovačkog javnog i medijskog prostora', a kroz koji su ponudili dva modela transformacije kako bi Hrvati dobili svoj javni rtv servis.

Voditelj Odjela za kulturu, sport i medije HNS-a Ivan Vukoja kazao je kako Hrvati, kao konstitutivan narod, imaju ustavno pravo osnovati vlastiti javni rtv servis na svom jeziku te su, vodeći se načelom konstitutivnosti naroda, ponudili osnovni model po kojem javni rtv servis odražava ustavnu strukturu BiH i da svaki od tri naroda ima vlastiti rtv servis, te jedan servis na državnoj razini koji će se referirati na potrebe svih građana.

Modeli

"Ta četiri servisa bi trebala tvoriti javni rtv servis, a unutar tog sistema svaki javni rtv servis bi imao mogućnost surađivali sa ostalim. Na primjer servis koji bi emitirao na hrvatskom jeziku, 60 posto produkcije bi imao na hrvatskom jeziku, 10 posto bi preuzimao od krovnog BHRT servisa, 10 posto od bosanskog, 10 posto od srpskog, te bi 10 posto mogao kupovati od vanjske produkcije. Taj model bi u najvećoj mjeri odgovarao ustavnoj arhitekturi i našem društveno-političkom realitetu", kazao je Vukoja.

U tom modelu entitetske televizije bi izašle iz javnog rtv servisa i dobile bi status entitetskih televizija, te prešle na entitetski proračun.

Svjesni političke i društvene realnosti, HNS je ponudio i dopunski model koji je varijacija prethodnog, a koji uz načelo konstitutivnosti uvažava u činjenicu da se BiH sastoji od dva entiteta.

Prema njegovim riječima dopunski model predviđa da javni rtv servis bude sastavljen od krovnog servisa na državnom nivou BHRT 1, Radio televizije Republike Srpske i Radio televizije Federacije koja bi se sastojala od dva servisa - jednog koji bi emitirao na bosanskom jeziku i drugi na hrvatskom jeziku.
"Smatramo da ovaj model može biti prihvatljiv svim stranama i model koji može izraziti i učiniti prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim sve javnosti u BiH. Moramo prihvatiti činjenicu da je BiH visoko identitetski pluralno društvo i da svaki od tih segmenata ima i društvene, nacionalne i političke specifičnosti i da bi javni servis trebao biti prostor unutar koga će svaka od tih javnosti učiniti sebe vidljivom", naveo je Vukoja.

On je naglasio da sadašnji javni servis ne zadovoljava potrebe Hrvata i da nije dovoljno da servis emitira program na hrvatskom jeziku, već da narod ima pravo i na osnivanje svog servisa koji mora imati programske sadržaje koji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet, te afirmiraju prava Hrvata.

Strahovi

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko navela je da predloženi model integrativan i razbija sve strahove.
"Mi imamo tri vrste strahova u BiH. Ovaj model je rješenje možda i za neke buduće probleme. Jednog dana mora prestati situacija da se naše postojanje promatra kao dijeljenje", kazala je Zovko.

Izrazila je nadu da neće biti prepreka da se usvoji jedan od predloženih modela,osim možda financijskih koji ne bi trebali biti prepreka jer ponuđena rješenja bude sigurnost da više nikad netko ne poteže nacionalni interes zbog prava drugog naroda.

Ilija Musa iz Odjela za kulturu, sport i medije HNS-a kazao je da će predloženi modeli biti predstavljeni na javnoj raspravu u ponedjeljak 27. veljače u 12 sati Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu, te da će o njima govoriti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bih Borjana Krišto, zastupnik u Hrvatskom saboru Božo Ljubić i drugi gosti.

Musa je naglasio da su predloženi modeli namijenjeni harmonizaciji i integraciji javnog rtv sistema i temeljni na Ustavu BiH, a da je postojeći zakon nelegitiman i neustavan.

Iz HNS-a su pozvali sve zainteresirane na javnu raspravu, te naveli da će nakon dodatnih prijedloga svoje modele pretočiti u konačni nacrt zakona o javnom rtv servisu.

Sanja Bjelica Šagovnović | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
2
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari