Dodaj komentar

Bakterija uzrok smrti svih beba u SKB Mostar, pokazalo vještačenje

ljubuski.info

Tužiteljstvo HNŽ-a zaprimilo je nalaz vještaka u kojem se navodi da je uzrok smrti svih beba koje su prošlo ljeto preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru bakterija klebsiella pneumonija, saznaje se od izvora bliskih Tužiteljstvu HNŽ-a.

Zaraženih beba sveukupno je bilo osam, a četiri su preminule - dječaci iz Mostara 16. i 21. kolovoza, dječak iz Drvara 10. rujna, djevojčica iz Stoca 23. kolovoza. Iz bolnice su na konferenciji za tisak tvrdili da su bebe uz bakteriju imale i "druge teške dijagnoze", no nalaz vještaka, kako saznajemo - potvrđuje da je bebe ubila upravo bakterija.

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Milan Ristić u utorak je u telefonskom razgovoru kazao da se nalaz vještaka očekuje ubrzo, a na pismeni upit od srijede o saznanjima da je nalaz ipak stigao i da potvrđuje da je uzrok smrti beba bakterija jučer i prekjučer nije odgovorio. Prije mjesec dana Ristić je naveo da se čeka upravo nalaz vještaka, na temelju kojega će se odlučiti o daljnim potezima Tužiteljstva.

Krili infekciju

Rezultat obdukcijskoga nalaza preminulog dječaka iz Drvara u javnosti nije objavljen, no sudeći prema nalazu vještaka, i tog dječaka je ubila opasna bakterija.

Podsjetimo, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru duže od mjesec dana je demantirala da ima infekciju u bolnici, a u javnost je izlazila s informacijom da je sve sterilno, u isto vrijeme održavajući interne sastanke o infekciji klebsielle.

Međutim, pismeni nalazi dvaju dječaka su pokazalo kako je kod kojih je klebsiella pneumonija nađena u krvi. Bilo je to presudno da županijski ministar zdravstva pozove federalne inspektore u bolnicu.

Između ostalog, oni su ustanovili da su sve prijave o zaraženim bebama Zavodu za javno zdravstvo HNŽ poslane isti dan - 27. rujna.

"Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije Klebsiella pneumoniae", kazao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na press konferenciji održanoj u bolnici u listopadu.

On je kazao kako je četvero nedonoščadi koje je preminulo u ovoj ustavni imalo spomenutu bakteriju, ali i druge dijagnoze koje su odgovorne za njihovu smrt.
"Sve bebe koje su umrle su imale četiri do pet ostalih dijagnoza. Je li Klebsiella pridonijela tome, vjerojatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale, međutim sve dijagnoze su bile smrtonosne. Bi li se bebe izvukle da nije bilo Klebsielle ja to ne znam, možda i bi", kazao je tada Kvesić.

Na press konferenciji ravnatelj je predočio zapisnik o medicinskom nadzoru koji je izvršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a koji je sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz ove bolnice.

U njemu je navedeno kako je muško nedonošče rođeno 12. kolovoza, preminulo 16. kolovoza. Drugo nedonošče, također muško je rođeno 17., a preminulo je 21. kolovoza. Treće žensko nedonošče je rođeno 19., a preminulo je 23. kolovoza. Četvrto nedonošče koje je preminulo 10. rujna je rođeno 31. kolovoza.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

3
8
3
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto