Dodaj komentar

I SKB Mostar tretira pacijente neispravnom opremom

ljubuski.info

Imenovani laboratorij Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine za pružanje usluga verifikacije mjerila u zdravstvu, Verifikacijski Laboratorij - Verlab d.o.o., uradio je analizu zdravstvenih ustanova koje kroz 2016. godinu nisu izvršile zakonsku verifikaciju mjerila u zdravstvu, te do danas koriste neispravne uređaje.
"Od svih ustanova na području FBIH, zakonsku verifikaciju u 2016. godini nisu izvršili Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Eurofarm centar Sarajevo i Centar za srce Tuzla, BH Srce i do danas koriste neispravne uređaje", kazao je doc.dr.sc. Almir Badnjević, direktor Verlaba.

Riječ je o 11 uređaja koji su dio zakonskog mjeriteljstva BiH, a to su: EKG, defibrilatori, pacijent monitori, infuzomati, perfuzori, anestezioloske masine, respiratori, dijalizni aparati, terapeutski ultrazvuci, inkubatori za bebe i mjerila krvnog tlaka.
"Svi ovi uređaji trebaju se jednom godišnje verificirati od strane imenovane laboratorije Insitituta za mjeriteljstvo BiH (Zakon o mjeriteljstvu BiH, Službeni glasnik br. 19/01)", ističe on.

Dodaje da sve ustanove koje ne izvrše zakonsku verifikaciju navedenih uređaja tretiraju pacijente neispravnom opremom. Inače, neispravni, odnosno neverificirani medicinski uređaji mogu značiti pogrešnu dijagnozu, a potom i pogrešnu terapiju za pacijente.
"To vam je identično kao da niste izvršili tehnički pregled vozila i registraciju vozila", navodi on, ističući da svi pacijenti mogu slobodno da tuže navedene ustanove za pružanje usluga neispravnom opremom.

Naime, kako bi uočili nepravilnosti tijekom rada, zdravstvene ustanove postupkom verifikacije trebaju ustanoviti iste.
"Sve zdravstvene ustanove u BiH kod kojih se pokaže da neki uređaj nije ispravan, odmah isti servisiraju, te nazovu da im se ponovi proces verifikacije ili rashoduju navedeni uređaj, ukoliko se ne isplati vršiti servisiranje istog. Kroz 2016. godinu posebno bi smo izdvojili bolnicu Orašje čiji aparati su pokazali najveći postotak točnosti, te gdje su svi testirani uređaji bili u skladu sa Pravilnicima o mjerilima u zdravstvu (Službeni glasnik BiH, br. 75/14)", ističe Badnjević.

Podsjeća kako je svaka ustanova koja ne izvrši zakonsku verifikaciju predmet federalne tržišne inspekcije gdje su propisane kazne od 2000 do 20.000 KM za pravna lica, za rukovodeće osobe i za sve osobe koja rukuju sa navedenom opremom.

akta.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

2
6
6
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto