Dodaj komentar

Tko će vozačima nadoknaditi štetu zbog namjerno loše napravljenih cesta?

ljubuski.info

Nakon svake, pa i najmanje kiše svjedoci smo potpunog prometnog kolapsa i brojnih prometnih nesreća. Današnja prometna nesreća na Međinam je nažalost samo jedan od sve češćih prizora.

Većina nas ima i vlastito iskustvo oštećnja auta ili zdravlja. Županijska policija je odlučila potrošiti velika sretstva za radare i nadzorne kamare a vozači koji plaćaju štetu na vozilima od sada će češće plaćati i kazne. To je još jedan udar na vozače kojima nije omogućen ni osnovni nivo sigurnosti na cestama.

Radari neće smanjiti broj prometnih nesreća jer uzroci nesreća su prije svega loša kvaliteta cesta i loša ostala prometna infrastruktura. Mislim da ne postoji nitko tko nije primjetio da su naše lokalne ceste i gotovo sve magistralne, od različitog materijala nego npr. ceste u Europi, Hrvatskoj pa čak i neke naše ceste kao npr. cesta Mostar -Sarajevo.

O čemu se zapravo radi?

Naše ceste su napravljene od našeg kamena, kalcijevog karbonata. Kalcijev karbonat još se naziva i krečnajk ili vapnenac i na Moshovoj ljestvici tvrdoće je za čak oko dva stupnja mekši od granitnih minerala od kojih se prave ceste svagdje osim u nas. Uz to što je mek, kalcijev karbonat je topiv u kišnjici, tako da možemo nakon prve kiše primjetit kako je cesta posebno skliska. Nije čudo da na tako glatkoj iklizavoj cesti gume slabo prijanjaju i lako proklizaju.

To je najuočljivije na naše dvije najprometnije strane u gradu; Kruninoj i Puringajskoj. Odatle i anegdota (istinita!) da vozači kad pođu uz ove uzbrdice po kišnom vremenu mole Boga da vozilo ispred njih ne stane do vrha.

Bilo kako bilo, kalcijev pjesak nam je najdostupniji i najjeftiniji pjesak pa je zbog toga jedini pjesak od kojeg se u nas prave ceste. Čak ni za dvije navedene strane se nije moglo naći normalnog pjeska za par stotina metara asfalta.

Mene kao prosječnog korisnika cesta u našoj županiji zanima ne bi li se sigurnost prometa više povećala da je postavljeno nekoliko radara manje a da su ta sredstva uložena u granitni pjesak kao materijal za izgradnju normalnih cesta na kojima nećemo riskirati glavu svaki put kad padne kiša.

Ovo pitanje adresiram na institucije koje su nadležne izgradnji i održavanju prometne infrastrukture i sigurnosti u prometu. Tko će vozačima nadoknaditi štetu uzrokovanu zbog namjerno neadekvatno napravljenih cesta?

Ivan Mandić | sirokibrijeg.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
1
9
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari