Dodaj komentar

Žestoke svađe u Vladi ZHŽ oko kriminala i traži se smjena Borasa

ljubuski.info

U Vladi ZHŽ, među ministrima i stranačkim tijelima traju teški prijepori između Širokog Brijega i Ljubuškog. S jedne strane je načelnik općine Nevenko Barbarić, a s druge premijer Zdenko Ćosić, koji je kako je rekao, zbog agresivnog i neargumentiranog nastupa Barbarića, jako ljut na ministre i političare iz Ljubuškog.

Ovaj se sukob doima kao sraz između Amerike i Rusije, samo se ne zna tko je u kojoj ulozi. Zacijelo sasvim je svejedno.

Ćosić: "Ljubuški nije ni u čemu zakinut! Dapače!"

Kada je u pitanju raspodjela sredstava iz proračuna ZHŽ, Zdenko Ćosić je u neformalnom razgovoru istakao da Barbarić i ostali iz Ljubuškog nemaju razloga za bilo kakvo negodovanje pri raspodjeli novca iz proračuna županije."Ljubuški nije ni u čemu zakinut! Dapače sve su općine dobile isto i nema razlike između Širokog Brijega i Ljubuškog." - naglasio je Ćosić.  

Međutim, sukob između Ljubuškog i Širokog Brijega je godinama latentan i za posljedicu ima neučinkovitu Vladu ZHŽ, koja u sebi ima još četiri male vlade iz općina Široki, Ljubuški, Grude i Posušje i svaka izgleda svoje kolo vodi.

Trenutačno iz Ljubuškog su dva ministra Toni Kraljević i Zdravko Boras, dok su u proteklom mandatu bili Radoslav Luburić i Zdravko Boras Brada.

Sukob je rezultat teškog kriminala

Sukob unutar Vlade ZHŽ i lokalnih političkih sinekura je rezultat propasti ZHŽ-a i kriminala, doslovno kazano pljačke proračuna, tako da je trenutačno stanje duga, većeg od 105 milijuna KM, a to nije moguće opovrgnuti, bez obzira na nastupe po njihovim televizijama i kupljenim medijima, poznato.

Evo o čemu je riječ! Ljubuški već 20 godina daje ministre na važne pozicije u MUP-u i financijama. MUP je uništen, i financije također razgrabljene. Godinama su postavljani ministri, koji nisu na razini znanja i odgovornosti da njima upravljaju, a zahtjevi politike i jesu bili izdvajanje novca za politički, odnosno interes pojedinaca i stranke kao narodnog parazita.

Sukob se događa baš zbog kriminala i pljačke, koja je dovela aktere pred zid odgovornosti, a kako to u politici biva traži se Pedro, koji će biti dobro poprašen i žrtvovan.Ostavka Ante Mišetića Sove, proizvođača maglenog sjaja, koji je s proizvodnjom počeo još 2010. godine od kada i raspršuje sjajilo, rezultirala je totalnim mrakom.

Tko će biti Pedro? Sve ide prema Radoslavu Luburiću. Pojedinosti oko zamračivanja milijuna iz proračuna ZHŽ su već sada poznate i bit će to jedna od najvećih afera u novijoj povijesti BiH.    

Zbog istraga svi protiv Luburića

U krugu odgovornosti oko propasti županije su uz Vladu ZHŽ i druge institucije, koje nisu poduzimale ništa kako bi ukazale i procesuirale kriminal. Trenutačno se događa orkestrirano prebacivanje odgovornosti samo na Ministarstvo financija ZHŽ i bivšeg ministra Luburića.Međutim istina je da je financijski kriminal i sve ono oko neplaćanja doprinosa i krivotvorenja dokumentacije rezultat političkih odluka Vlade ZHŽ, samo je pitanje ima li Luburić pokriće za to.

U međusobnim optužbama vode se i postupci protiv više ministara. Među njima je i Stjepan Bogut, ministar zdravstva, za kojeg je utvrđeno da ima astronomska mjesečna primanja, priča se veća od 10.000 KM. On je ministar, profesor, liječnik i puno još toga, bez obzira što jedan dan traje samo 24 sata. On zna tko mu je podnio anonimnu kaznenu prijavu.

Traži se smjena Zdravka Borasa, a Barbarić ne da

U Vladi ZHŽ i županijskoj organizaciji HDZ BiH svi su za smjenu Zdravka Borasa, pa traže bezbolan način njegovog odlaska.Niti Toni Kraljević, Borasa ne "simpatizira" i kako se doznaje i on dijeli mišljenje za smjenom, doznajemo iz Širokog Brijega. Kraljević je predsjednik OO HDZ BiH Ljubuški.

Ali, ima jedna osoba koja to ne dozvoljava, a pogađati ne trebate da je riječ o Nevenku Barbariću, za kojeg je pokušano skrivanje dokumentacije, jel u Tužiteljstvu ili u MUP-u ZHŽ, pokazati će istraga. Njegov interes je jasan, pa se postavlja pitanje je li Toni Kraljević marioneta Nevenka Barbarića ili ima ljudsku i političku samostalnost.

Na mrežnim stranicama Vlade ZHŽ zadnja novost je još uvijek Božićna čestitka, a brzo će kraj siječnja. Valjda su počeli s radom?       

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
5
2
5

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari