Dodaj komentar

Politika i skandali u poslovanju obitelji Ševo - i roditelji vlasnici po nekoliko poduzeća

ljubuski.info

Tvrtke obitelji Ševo, osim upliva u obrazovni sustav užurbanim izdavanjem srednjoškolskih i diploma visokog obrazovanja, poslom koji donosi milijune, preuzima nadzor nad tehničkim pregledima, ali i zakonitosti rada stanica tehničkog pregleda.

Novi federalni Zakon o osiguranju bit će razmatran po hitnoj proceduri na sjednici Predstavničkog doma FBiH u srijedu 25. siječnja. Slijed događaja ukazuje na još jedan dogovor o podjeli interesnih sfera između SDA i HDZ-a BiH. U pitanju je nadzor nad stotinama milijuna koje su u optjecaju tržištem osiguranja.

Zakon po mjeri HDZ-a BiH

Medijski je gotovo nezapaženo protekla rasprava i glasovanje o novom Zakonu o osiguranju FBiH na sjednici Predstavničkog doma federalnog parlamenta 14. prosinca prošle godine. Nedostajao je jedan glas da Zakon bude usvojen, no nekoliko zastupnika SDA nisu slijedili nastojanja stranačkog kolege, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Edina Mušića (SDA). Mušić je bio suzdržan tijekom glasovanja o amandmanima SDP-ove zastupnice Jasmine Zubić, koja je ukazala da u zakonu nema mogućnosti žalbe drugostupanjskom organu na odluke Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Kako zakon nije usvojen, očekivalo se da će ponovo doći u proceduru za šest mjeseci. Ipak, na prijedlog predsjedavajućeg Mušića i potpredsjedavajućih Mladena Boškovića (HDZ BiH) i Vesne Švancer (SBB) prijedlog zakona je sada po hitnoj proceduri uvršten već za sjednicu 25. siječnja.

Multidisciplinarna obitelj Ševo

Da bi shvatili zašto je ovaj zakon važan za HDZ BiH (a očito je da ga SDA i SBB podržavaju zarad ustupka svom koaliciijskom partneru) potrebno je prethodno spoznati događanja prethodnih sedam mjeseci. Krajem lipnja prošle godine počinje s radom  “Central osiguranje”. Početnih dva miliona kapitala uložili su osnivači CEPS - Centar za poslovne studije Kiseljak i "Centar Gradnja" Široki Brijeg. Nakon emitiranja dionica društva, početkom siječnja je u sudskom registru naveden kapital od četiri milijuna bez liste dioničara.

Prema registru poslovnih subjekata vlasnica i CEPS-a i Centra gradnje” je Mila Ševo. Mila Ševo je prema istom registru vlasnica još nekoliko firmi. Na listi su "Centar za obrazovanje" Široki Brijeg, Privatna srednja strukovna škola s pravom javnosti "Eduka centar" Ljubuški te Društvo za zastupanje u osiguranju AC d.o.o. Široki Brijeg. Istovremeno je CEPS osnivač i Centra za obrazovanje odraslih Gračanica te Visoke škole "Centar za multidisciplinarne studije" Tuzla. Suprug Mile Ševo, Jozo osnivač je Sveučilišta “Interlogos centar” u Kiseljaku. Njihov sin Milan Ševo osnivač je Visoke škole "Logos centar" u Mostaru, Agencije za zastupanje u osiguranju “Bonus centar” Sarajevo te “Centar motor” Široki Brijeg. No, onaj koga nema u vlasničkim dokumentima jeste još jedan član ove obitelji iz Ljubuškog, Ivan Ševo. Ovaj kadar HDZ-a jedan je od glavnih financijera ove stranke i uzdanica predsjednika Dragana Čovića.

I posao i nadzor

Tvrtke obitelji Ševo, osim upliva u obrazovni sistem užurbanim izdavanjem srednjoškolskih i diploma visokog obrazovanja, poslom koji donosi milijune, preuzima nadzor nad tehničkim pregledima, ali i zakonitosti rada stanica tehničkog pregleda. Naredna profitabilna faza počinje osnivanjem “Central osiguranja”. Da ništa ne bude prepušteno slučaju, dva mjeseca nakon početka rada, SDA ustupa HDZ-u rukovodnu poziciju federalne Agencije za nadzor osiguranja. Agenciju preuzima Dinko Musulin, bivši direktor Euroherca. Direktorsku poziciju u “Central osiguranju” preuzima Mladen Markotić, bivši rukovodilac “Croatia osiguranja” Ljubuški, čovjek kojem je suđeno zbog kriminalnih radnji u ovoj firmi, ali nikada i presuđeno. Presuđeno nije ni Ivanu Ševi, unatoč kaznenoj prijavi zbog svojevremenih sumnjivih radnji u “Hercegovina osiguranju”. Procesiuran nije ni Milan Ševo, formalno uposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ i vlasnika Visoke škole “Logos centar” iz Mostara. Tereti se zbog davanja netačnih podataka o sukobu interesa prilikom imenovanja od strane Vlade FBiH za člana UO Ustanove za socijalnu zaštitu Ljubuški.

U svakom slučaju, “Central osiguranje” je prilično agresivno ušlo na tržište osiguranja u Federaciji, preuzimajući osoblje i naročito osiguranja za auto odgovornost. Da bi posao novoformirane tvrtke bio dodatno profitabilan, potreban je i zakon koji će uz nadležnosti i rukovođenje Agencijom za nadzor osiguranja omogućiti i skrivanje eventualnih neregularnosti, ali po potrebi i eliminirati konkurenciju.

Ukoliko ne bude usvojen amandman o mogućnosti drugostupanjske žalbe, to otvara prostor da zabranom rada nekom od konkurenata, sve prepustite sudskom procesu koji predugo traje, a do tada se izgubi tržište i desetine milijuna maraka. Hoće li zastupnici SDA, koji u prosincu nisu željeli pristati na manipulaciju u režiji HDZ-a BiH, ponovo glasati protiv bit će poznato u srijedu, kada je na dnevnom redu Predstavničkog doma federalnog parlamenta glasovanje o novom Zakonu o osiguranju.

A. G. | zurnal.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
8
1
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari