Dodaj komentar

HDZ BiH i Čovića uhićenja branitelja ne pogađaju!?

HDZ BiH i Čovića uhićenja branitelja ne pogađaju!?

U hrvatskim političkim krugovima u BiH nonšalantno i ravnodušno je primljena vijest o uhićenju deset branitelja iz Orašja i među njima generala Matuzovića.

Vlada Hrvatske je preko ministra vanjskih poslova Davora Stiera reagirala prema vlasti u BiH, reagirali su generali Ljubo Ćesić – Rojs i Josip Lucić, ali u BiH nisu reagirale niti braniteljske udruge, niti Vlada ZHŽ na čelu sa Zdenkom Ćosićem i resornim ministrom Mladenom Begićem, a da još bude znakovitije nije reagirao nitko iz HDZ BiH.

Za Dragana Čovića nije nimalo čudno da nije reagirao, obzirom na političke preferencije za koje se unatrag nekoliko godina zalaže.

Zbog toga je prije nekoliko mjeseci u Zagrebu od generala, koji su napustili BiH zbog optužnica dobio pravu poparu, iako su to mnogi nijekali. Nije nikakvo čudo da se stanje nije promijenilo, jer HDZ BiH nema proaktivnu hrvatsku politiku u BiH duži niz godina, niti je ista sadržana u bilo kakvoj političkoj strategiji uokvirenih nacionalnih interesa. Zapravo hrvatska politika u BiH se vodi od danas do sutra i glavni njen strateg nije hrvatski razum i snaga, interes i potreba. Politička organizacija Hrvata u BiH je pacificirana, jednoumna i zatvorena u krug osoba na čelu sa Čovićem.

HNS, koji se zove saborom je netransparentna udruga, koja ne akceptira riječ hrvatskih intelektualaca i slobodoumnih ljudi, već je političkom silom postavljena alfu i omegu hrvatske političke misli, koja nema razinu političke potrebe i želje Hrvatskog naroda. HNS je uskogrudna politička elita izvan društvenih tijekova nacije, nezrela i samodopadna u rješavanju svog uskog parcijalnog i osobnog interesa.

Srbi imaju Skupštinu RS-a, a Hrvati HNS. Zaključite sami jesu li Skupština RS-a i HNS u istoj ravni i znače li jednako Skupština RS za Srbe ili HNS za Hrvate. I tu su Hrvati u podređenoj poziciji.  

Zašto se progone i vrijeđaju Hrvatski branitelji?

Prijave za ratni zločin protiv većine Hrvatskih branitelja su podnijete 2006. godine. Većina prijava je pristigla iz Republike Srpske oko 90%, a ostatak se odnosi na sukob između Hrvata i Muslimana. Nitko ne može zanijekati da pojedinačnih zločina nije bilo, ali prema ovolikom broju optužnica moglo bi se naslutiti da su Hrvati krivi za rat, da su samo oni napadali, a drugi ne. To naravno nije ni približno istini. Ne radi se samo o optužnicama prema braniteljima HVO-a, već i HV-a. Tu su mnogi hrvatski generali od Gotovine, Miljavca, Krstičevića i td.

Prošle su 22 godine nakon rata i progon hrvatskih branitelja i generala predstavlja samo političku utakmicu od strane srbijanske i manjoj mjeri muslimanske politike, koja destabilizira hrvatsko jedinstvo i Hrvatima daje unutarnju nesigurnost.

Milorad Dodik će, ako treba, stotinu puta ponoviti da Hrvati moraju dobiti svoj entitet, televizijski kanal na svom jeziku i puno još toga, a u stvarnosti mu se fućka na to. A, čovjek je "ušao u srce" Hrvatima.

Njegov partner i prijatelj Dragan Čović prvotno se godinama zalagao za Treći entitet, da bi od njega odustao, jer je, kako je kazao, HDZ BiH na vlasti.Nepotrebno je objašnjavati ovu brutalnu provincijalnu politiku, koja i najnepismenijima razara um, ali zanimljivo je da to pali, da Hrvati to apsorbiraju, kao da je Dragan Čović čovjek od vjere i ufanja da štiti hrvatske nacionalne interese.Ostale hrvatske stranke u BiH su još bljeđa slika HDZ-a BiH, loše su organizirane i nesposobne za politički iskorak, a kamoli nametanje istinske i potrebne nacionalne politike. HDZ BiH ima najviše novaca, ali nije sve u novcima, već….    

Zašto nema smjelih HDZ-ovaca?

U HDZ BiH ne vlada sloboda govora. Zašto iz ove stranke nitko pojedinačno nije stao u obranu uhićenih branitelja. Recimo, Mladen Begić, udruge, Zdenko Ćosić, Borjana Krišto, pa barem jedan čovjek iz HDZ BiH. Nije Čović i nije nitko drugi.

Je li bilo opasno po osobni interes prosvjedovati zbog uhićenja? Da ne postoji neki uzvišeni nacionalni interes zbog kojeg ovi «veliki Hrvati» šute? Pa koja je to politika interesa HDZ BiH? Stvarno neshvatljivo, osim da se radi o političkom nedjelovanju u interesu drugih!

Gjenero objasnio je li Plenković zadovoljan Čovićem

"U zadnje vrijeme, neposredno pred Dodikov referendum, zaoštrio se svojevrsni pritisak na Hrvate u RS, na povratnike u vezi sa školovanjem djece i pravom na hrvatski jezik u nastavi.Službeno Sarajevo tu ništa ne može napraviti, ali je stvar koja je dosta čudna i nezgodna. Najnezgodniji element je što ste u tom trenutku imali savezništvo između Dodika i Čovića, kao ključnog čovjeka političke elite Hrvata u BiH. Pri tome, Čović savršeno nije vodio računa o tome što se dešava sa dijelom političkog korpusa kojeg bi on trebao zastupati.U takvim uvjetima Zagreb malo šta može napraviti. Zagreb ne može zaustaviti iseljavanje koje je ekonomski motivirano iz BiH. To ne može napraviti ni u Slavoniji, gdje cijela sela odlaze raditi u Njemačku ili Irsku." - samo je dio izjave poznatog zagrebačkog političkog analitičara Davora Gjenera novinarki Neveni Ćosić.

Ova izjava je suština hrvatske stvarnosti u BiH i zahtjeva da Hrvati u BiH upregnu vlastite unutarnje snage kako bi postale relevantan politički i društveni čimbenik BiH.

O tome što Plenković misli o Čoviću, Gjenero je kazao: "Tijekom posjete Plenkovića Mostaru bilo je postavljeno pitanje svojevrsnog savezništva između Dragana Čovića i Milorada Dodika. Plenković je odgovarao diplomatski i u rukavicama, ali je zapravo ipak dao do znanja da hrvatske vlasti takvom politikom nisu sretne. On je rekao da je Hrvatska jasno definirala svoj stav o nelegitimnosti referenduma u RS, ali da je legitimna suradnja političkih elita u BiH."

Ti.Br.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
4
8
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari