Dodaj komentar

Općinsko vijeće Ljubuški

Općinsko vijeće Ljubuški

Kako bi Nevenko Barbarić mogao biti na čelu općine i uspješno odolijevati polemikama vijećnika, njemu je sastav novog Općinskog vijeća baš po mjeri. Rekli bismo bit će to opet "prazna" vijećnica, bez istinskih znalaca, iskusnih i znanih osoba s akademskim kredibilitetom, koji bi mogli ponuditi jednu novu idejnu i praktičnu vrijednost. Kada su bile objavljene liste stranaka i nezavisnih kandidata, vidjelo se da vijećnica neće biti "inkubator" promjena i napretka.

To je za Ljubuški prava katastrofa. Općina mora biti otrgnuta od bezakonja, kriminala i od vrijednosti provincije u kojima propada. Međutim, političke stranke nemaju kadrovsko što ponuditi, ali i ako ima poneko ozbiljno ime, ono biva poraženo od stranačkih hohštaplera, koji vijeće vide samo kroz 150 KM mjesečne naknade. Govoriti o znanju je besmisleno, jer su i u vijeće počeli ulaziti srednjoškolci Mile Ševo.U takvom sastavu Barbarić je superioran, i ne daj Bože da se nađe u društvu osoba sa znanjem, jer mu ne bi bilo dopušteno stvaranje novih ALBA-i, propadanja poduzeća ili kriminala oko kredita i natječajnih procedura i javnih nabavki. On to zna. Zbog toga može svakog dana odvojiti nekoliko sati i posjetiti svoje omiljeno mjesto u Vitini. 

Međutim evo nekoliko rečenica o listama osoba koje će se naći u vijeću.

HDZ BiH - preferencijama pokrali glasače

Ovih 16 osoba će biti samo podizači ruku za naume Barbarića. Među njima nema osobe, koja bi mogla idejno ponuditi prijeko potrebne strateške planove za izlazak iz krize u kojoj se Ljubuški nalazi, a kamoli ideju pretočiti u projekt. Ne samo da im načelnik to ne bi dopustio, mimo vlastitog etabliranog asfaltiranja i pokockavanja, oni se ne smiju ni usuditi nešto ponuditi, jer stranka zahtijeva stegu i unutarnji mir, jer kako stranka kaže tako treba raditi.

Upravo ovih 16 kandidata su reprezentativna skupina provincijalizma u kojem se općina nalazi, nastalog iz inkubatora lokalne politike na usluzi pojedinca ili male skupine, koja izvlači milijune iz proračuna punjenog standardima utvrđenih zakonima i unutarnjim uređenjem države.  Bitka za preferencije i nezakonite radnje su sramota HDZ BiH i one govore sve o osobama koje ulaze u OV Ljubuški.

HDZ1990 nije oporba

Da "Devedesetka" nije oporba govore križanja preferencija. Preferencijama su si umili obraz i prevarili nekoliko klasnih ljudi. To je najmlađi i najjadniji minus koji im se može prilijepiti. U protekle četiri godine, na vijeća su dolazili nespremni, pa se često znao čuti glas Dobroslava BukmiraNačelniče, pričaju u gostionama da…!Postavlja se pitanje za što se do sada HDZ1990 borio, pamtimo li neku inicijativu i jesu li u nečemu uspjeli, osim jeftinog blamiranja.Kada je tako bilo do sada, onda će biti i ubuduće.Prije izbora nisu ponudili alternativu za općinu Ljubuški, nemaju nikakvog plana niti strategije, u kampanji su se zakačili za vlak Ante Paponje. HDZ1990 ide prema raspadanju.

Skromni HSP

Ova stranka sve i da hoće više se ne može dijeliti, a toliko se samouništavala, da je teško povjerovati kako još postoji. Ali, eto ima dva vijećnika, a na prošlim izborima ih je imala puno više. Umjesto da je kapitalizirala takav rezultat, HSP BiH se raspao do atoma. Kako dalje, je njihovo najvažnije pitanje i sami na njega trebaju dati odgovore.

Petar Majić nije HNL

HNL u drugim općinama u Hercegovinu je bila alternativa glasačima, ali Petar Majić u Ljubuškom to nije bio, već ga "krasi" osobina kolaboracioniste i osobe koja sudjeluje podizanjem ruke i promatranjem kriminala u općini. Ni kao takav više neće biti potreban.Sastavio je listu od 30 osoba, kao da je njemački CDU. Ispalo je da su 29 ostalih s liste i njihova rodbina glasovali samo za Petra Majića. On je svjedok propadanja Ljubuškog, a Ljubuškom ne trebaju svjedoci, već stručnjaci, odvažni i priznati ljudi, koji su u stanju Ljubuški podignuti na razinu potreba primjerenog života.

Marija Herceg - nezavisna kandidatkinja

Da Ljubuški traži promjene pokazao je rezultat prof. Ante Paponje, koji je pobijedio u većem dijelu općine, ali i pojedinačni rezultat Marije Herceg. Ona se nekoliko godina ističe lokalnim aktivizmom. S udrugom Agape je pobrala simpatije, osobito oko inicijative za smanjenje cijene vode, ali u tome nije uspjela. Zašto? Upravo iz razloga što lokalna politička razina osim ideologizma traži praktičnost, a to znači i realizaciju ideje. Ako se ona ne realizira, postaje se gubitnik.Da je Marija Herceg uredno pripremila lokalni zadatak i dovela do smanjenja cijene vode u Ljubuškom, ona bi imala listu za izbore, koja bi dobila 2000 glasova. Ovo joj treba biti pouka.Što ona može sama u OV Ljubuški. Ništa. Izgubiti će se u svojoj nemoći, a da ipak nešto učini morala bi se posvetiti upoznavanju sa zakonodavstvom u općini, županiji i državi.

Kuda ide Ljubuški? Ka potpunom potonuću, samo se pitamo u kakvom obliku i koliko.

T.B.
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
2
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari