Dodaj komentar

Važno uvođenje standarda u proizvodnji smilja

ljubuski.info

Proizvodnja smilja u Hercegovini postala je pravi hit. Iako su početni troškovi sadnje relativno visoki zanimanje za uzgoj je značajan jer je ulaganje isplati relativno brzo, osobito kada se cijena smilja na svjetskom tržištu utrostručila, navode stručnjaci.

Kako bi potaknuli standardizaciju proizvodnje ovog ulja USAID/Sweden FARMA II projekt je objavio javni poziv za apliciranje s projektima koji će omogućiti uvođenje reda u ovu oblast.

Glavni cilj ovih aktivnosti projekta je uvesti određeni standard kvalitete eteričnog ulja jedinstvenog za područje Hercegovine čime bi se povećala zaposlenost i prihodi ruralnog stanovništva iz Hercegovine.

U analizi stanja ovog sektora se napominje da su na području Hercegovine prisutne dvije sorte smilja Helichrysum arenarium and Helichrysum italicum.var italicum.

Samo Helichrysum italicum italicum.var je komercijalna zbog eteričnog ulja u svom sastavu dok druga sorta nema ove vrijednosti .

Napominju da je bilo slučajeva da su neki poljoprivrednici kupili sadnice ove druge nekomercijalne vrste te su pretrpjeli značajne gubitke zbog njihovog neznanja.

Zbog toga je, smatraju, potrebno poduzeti korake kako se uveo red u oblast proizvodnje i prerade ovog bilja, te educirali proizvođači s ciljem standardizacije proizvodnje presadnica, sirovog biljnog materijala i eteričnih ulja, navodi se u analizi stanja ovog sektora.

To će također spriječiti i trenutnu kaotičnu situaciju na tržištu gdje se još uvijek ne zna koliko je zasađeno smilja, koliko proizvođača je uključeno u ovu oblast, kakvi su kapaciteti za proizvodnju presadnica, eteričnih ulja itd.

Osim toga, budući da se smilje koristi u kozmetici i farmaceutskoj industriji kao i u aromaterapiji od velike važnosti je da se izbjegne korištenje kemikalija za liječenje korova ili potencijalnih bolesti biljaka. Korištenje kemikalija moglo bi ugroziti cijelu proizvodnju, što bi prouzročilo više štete nego koristi i za poljoprivrednike i prerađivače, navodi se u analizi.

Aktivnosti koje treba poduzeti bi mogao dovesti do uvođenja službenih standarda kvaliteta za jedinstveno eterično ulje iz Hercegovine.

Zašto je važno uvođenje standarda?

Uvođenje reda u ovu oblast je važno jer prijeti nestanak ove vrste na prirodnom staništu što je uzrokovano rastom potražnje za ovim biljem. "Iz tog razloga se moraju poduzeti mjere za očuvanje biološke raznolikosti. Jedna od najvažnijih bit će promocija uzgoja ljekovitog aromatičnog bilja, umjesto branja iz prirode, kao jedinog izvora opskrbe na stalno rastućem tržištu", navodi se.

Također, kontrolirana proizvodnja omogućuje veću kontrolu nad kvalitetom i količinom biljnog materijala, u isto vrijeme i očuvanje biljki na svom prirodnom staništu.

Eterično ulje smilja se uglavnom izvozi, a samo u malim količinama ostaje u zemlji za proizvodnju završnih proizvoda.
"Proizvođači završnih proizvoda nisu konkurentni s uvoznim proizvodima stoga moraju poboljšati svoje proizvodne procese, koji će pomoći smanjiti troškove proizvodnje i poboljšati kvalitetu proizvoda. U skladu s povećanjem potražnje za prirodnim proizvodima na domaćem tržištu, a posebno smilja, postoji sve veći broj narudžbi u koje su uključena proizvodnja prirodnih proizvoda na bazi smilja, a koji žele postaviti svoje proizvode na domaćem tržištu i konkurirati uvoznim. Potpora ovih proizvođača potencijalno će smanjiti negativan saldo između uvozne i domaće proizvodnje prirodnih proizvoda. Tu je i potencijal za izvoz nekih gotovih proizvoda", navodi se u analizi ovog sektora.

Sektor uzgoja ljekovitog aromatičnog bilja u BiH doživljava ekspanziju tijekom posljednjih nekoliko godina. Ovo je jedno od najbrže rastućih tržišta, gdje Bosna i Hercegovina ima veliki broj konkurentskih prednosti u odnosu na okolne zemlje. Neke od prednosti su povoljna klima i geografski uvjeti, prirodni resursi i duga tradicija skupljanja ljekovitog bilja što predstavlja osnovu za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta u tom sektoru.

Iako kultivirane biljke često nemaju karakteristike divljih, neke vrste se uzgajaju se u relativno visokim količinama, s ciljem da zadovolji rastuća potražnja. Ipak, zbog kontrolirane proizvodnje, industrijske biljke pokazuju čak i bolje karakteristike od onih prikupljenih iz prirode, navodi se u analizi.

Od sljedeće godine strojno branje smilja

Tisuće hercegovačkih usjeva smilja iduće godine bit će brano strojnim putem. Naime mlado smilje mora se brati ručno, no već nakon trećeg branja moguće će ga brati strojnim putem. Masovan uzgoj smilja svakako će dovesti do nabavljanja mehaničkih strojeva za branje, njihove samostalne proizvodnje, servisiranja i održavanja. Smilje će tako potaknuti manufakture koje će se baviti industrijalizacijom ove proizvodnje. Strojevi za branje smilja nisu toliko komplicirani te je za očekivati da će hercegovski radiša, iste proizvoditi sam. Pogledajte kako to izgleda u stvarnosti…

akta.ba
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
8
8
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari