Dodaj komentar

Novi nositelj liste za dijasporu prof. Zoran Tomić?

ljubuski.info

Izborna lista za dijasporu trebala bi biti osvježena, a takva ne bi podrazumijevala dr. Božu Ljubića, Miju Crnoju ili Ivana Šukera, nego prof. Zorana Tomića, jednog od predstavnika HDZ-a 1990 kao i bh. pravaša.

Novoizabrani predsjednik HDZ-a susjedne Hrvatske Andrej Plenković kazao je da izborne liste za prijevremene izbore za 11. rujna za zastupnike u Hrvatski sabor neće biti iste kao one tijekom izbora 8. studenoga prošle godine, kada je predsjednik te stranke bio Tomislav Karamarko.
"Nije realno da liste budu iste kao što su bile 8. studenog 2015.", kazao je on medijima pojasnivši da će liste biti "dobar spoj iskustva i mladosti te ljudi koji će svojim dokazanim radom privući birače".

Ukoliko Plenković vjerodostojno potvrdi svoje izrečene riječi, to će značiti znatne promjene na svih 11 izbornih lista, među kojima je ova posljednja za dijasporu, a najviše se odnosi na tri buduća saborska zastupnika iz BiH.

Glasnović: Hrvati iz BiH još uvijek nisu ostvarili svoju ravnopravnost

Izborna kampanja u susjednoj Hrvatskoj počinje 16. kolovoza i trajat će svega 25 dana tijekom koje će, kako se doznaje, Bosnu i Hercegovinu posjetiti i novi predsjednik HDZ-a, želeći dati podršku kandidatima iz 11. izborne jedinice.

Iako je prerano govoriti o imenima na listi za 11. izbornu jedinicu-dijasporu, već sada je jasno da ona neće biti preslika prošlogodišnje. Prema neslužbenim informacijama, na njoj se ovaj put neće naći dr. Božo Ljubić, nositelj prošlogodišnje liste, koji je osvojio tek 2.914 glasova, dok je apsolutno iznenađenje bio general HVO-a i HV-a Željko Glasnović s osvojenih 7.287 glasa dijaspore, a tek 8. na listi.

No, iz HDZ susjedne Hrvatske se neslužbeno doznaje da se mjesto na listi ozbiljno 'drma' i Ivanu Šukeru, koji je bio na visokom drugom mjestu, a po rezultatima izbora u Sabor se provukao kroz 'iglene uši', iznenadno se 'provukavši' ispred ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića.

Na listi neće biti niti Mijo Crnoja, nesuđeni ministar branitelja u bivšoj Vladi Republike Hrvatske.
"Prerano je govoriti o izbornim listama za 11. izbornu jedinicu. Još je sve neizvjesno, ali ja se nadam da ću biti na njoj, a ponajviše jer Hrvati iz BiH još uvijek nisu ostvarili svoju ravnopravnost ni u jednom pogled", kratko je za Dnevni list komentirao Glasnović.

'Devedesetka' traži jedno od prva tri imena, iz HDZ-a 'u igri' prof. Tomić?

Međutim, o ovogodišnjim izbornim listama već počinju razgovori s dvije najjače hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.
"Mi ćemo svakako tražiti da jedno od prva tri imena na listi bude iz HDZ 1990. Ako se tu bude mogao postići dogovor, zasigurno da ćemo ići samostalno sa svojim partnerima, odnosno, cjelokupnom hrvatskom oporbom iz BiH. Uvjeren sam da će predsjednik Plenković ponuditi osvježene liste", potvrdio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Iz HDZ-a BiH još vlada šutnja oko mogućih imena, tim više što se izbori, ovaj put općinski, održavaju i u BiH, točnije 2. rujna. No, s obzirom na Plenkovićevo obećanje, već se uvelike govori o prof. dr. Zoranu Tomiću, dekanu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kao nositelju liste za dijasporu.

Također, i pravaši se nadaju visokim pozicijama na listi, a s obzirom da u Hrvatskoj još nisu iskristalizirani pregovori HDZ-a s krajnjom desnicom ostaje za vidjeti tko će iz BiH biti njihov favorit.

Koroman: Čekamo dogovor

"S obzirom na pregovore koji još uvijek traju kao i na suradnju sa sestrinskim strankama, očekujem da će Pravački blok imati svog kandidata za listi za 11. izbornu jedinicu", kazao je predsjednik Pravaškog bloka Željko Koroman. On nije mogao potvrditi kao ni demantirati informacije da će upravo on biti taj kandidat. "Treba još sačekati rezultat dogovora", kazao je Koroman.

No, u BiH je na posljednjim izborima, na četiri biračka mjesta, glasovalo tek nešto više od 20.000 birača od registriranih 22 tisuće dok je više od 250 tisuća s biračkim pavom, što govori o stupnu zainteresiranosti za izbore u susjednoj Hrvatskoj.

Smanjena kvota od tri mjesta u Saboru Hrvatske rezervirana su za tzv. dijasporu, a hoće li sva trojica biti Hrvati iz BiH, ostaje za vidjeti nakon potvrđenih izbornih lista, tj. rezultata izbora u rujnu.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
3
3
1

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari