Dodaj komentar

Branitelji na neperspektivnoj vojnoj imovini napravili ranč

ljubuski.info

Da braniteljska populacija može biti snaga ali i poticaj u društvu dokazuje Braniteljska poljoprivredna zadruga Maslina.

Na neperspektivnoj vojnoj imovini, koja je zapuštena od 90-ih, članovi zadruge Maslina su napravili malo gospodarstvo.

"Mi smo prva ovakva registrirana braniteljska zadruga u Federaciji. Zadruga broji šest članova, a naš direktor je Alenko Dugandžić. Od Federacije smo dobili neperspektivnu vojnu imovinu koja je bila srušena, zapaljena, zemlja nije bila rađena gotovo 40 godina, u roku od pola godine sve smo sredili doveli u red i napravili ranč", priča Mario Soldo, član zadruge i pokretač ove inicijative, dodajući kako je dolazila i Federalna komisija koja je ostala oduševljena s onim što su napravili branitelji.Zadruga je na zemljištu posadila 800 trešanja, 300 šipaka, u suradnji s mještanima Jasenice posađeno je oko 100 tisuća sadnica smilja, te je nabavljeno oko 300 koka 'Hrvatica', a svoju ponudu i rad namjeravaju proširivati.
"Smilje smo sami radili, posijali, pikirali, posadili u zemlju i kvaliteta se već vidi. Naše smilje nije tretirano nikakvim umjetnim đubrivima, nadamo se da će imati vrhunsku kvalitetu. Tražit ćemo i raditi stroge kontrole smilja, kako bi kvaliteta bila dokazano provjerena. Za prodaju se ne bojimo, iako cijene variraju, smilje nećemo dati pod svaku cijenu", kaže Soldo dodajući kako je zemlja u Jasenici vrhunska za smilje, te je šteta da ovo područje bude po korovom.Trešnjama je ove godine, kaže Soldo, treća godina te se očekuje urod iduće godine, a već imaju dogovorenu prodaju.
"Pored trešanja, imamo i šipak, a ubacujemo 300 koka Hrvatica, pilići su se već nalegli i imat ćemo domaća jaja. Koke će biti puštene pošto je ograđeno dva duluma i one će biti stalno vani i past će, tako da će vjerujemo i kvaliteta domaćih jaja biti iznimno dobra", kaže Soldo, navodeći kako imaju u planu ubaciti i ovce što će uraditi vjerojatno iduće godine.

Novac koji će zaraditi od smilja i domaćih proizvoda će ići za zadrugu, kako bi mogli proširivati svoju ponudu.
"Od zarade ćemo za početak kupiti destilator, traktor… Imamo u planu saditi još sto tisuća sadnica smilja na zemlji od mještana koji su nam izašli u susret i ušli s nama u kooperaciju", kaže Soldo, zahvaljujući mještanima i ministarstvu branitelja na potpori."Ima puno posla, ali želimo svima dokazati da se može živjeti od svog rada i da se isplati", kaže Soldo, dodajući kako im već rade neki branitelji, a kako se posao bude širio tako će biti mjesta i za nova radna mjesta.

Osim rada, ranč zadruge je idealno mjesto za odmor i druženje, te su članovi napravili i konobu za i starinsku sobu za druženje, imaju i vrt s maslinama i fontanom a magarac Šime, kao maskota udruge zabavi i nasmije članove i sve posjetitelje.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
5
1
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari