Dodaj komentar

Borba protiv korupcije i kriminala na čekanju

ljubuski.info

Federalni Zakon o suzbijanju korupcije i kriminala kojeg je Parlament usvojio još u srpnju 2014., neće se provoditi do 1. srpnja 2017. godine! Ovo je zahtjev i prijedlog Vlade Federacije i o njemu će se Dom naroda Parlamenta izjasniti na zasjedanju zakazanom za zadnji dan ovog mjeseca. Što se dogodilo?

Nisu osigurani uvjeti

Parlament je usvojio Zakon o suzbijanju korupcije i kriminala i objavljen je 23. srpnja 2014. godine u Službenim novinama Federacije uz naznaku da stupa na snagu osmog dana od objavljivanja, a primjenjivat će se nakon šest mjeseci, od 1. veljače 2015. godine. Prema zakonskim odredbama, u tih šest mjeseci propisano je formiranje posebnih odjela u federalnom Vrhovnom sudu i Tužiteljstvu Federacije i prvostepena nadležnost u postupanju za određena kaznena djela.

Međutim, materijalni, tehnički i infrastrukturni uvjeti za provođenje federalnog ZASKOK-a ni do danas nisu osigurani pa sada Vlada predlaže Parlamentu da po hitnoj proceduri usvoji izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala iako njegova primjena nije ni počela, odnosno zahtijeva da se produži "vacatio legis" ( rok koji mora proći između objavljivanja zakona i njegovog stupanja na snagu". U prijevodu, to znači da borba protiv korupcije i kriminala po novim zakonskim pravilima ostaje na čekanju i počinje 1. srpnja 2017. godine!

Uzimajući u obzir da bi nedovoljno osiguravanje kapaciteta za rad posebnih odjela Vrhovnog suda FBiH i Tužiteljstva Federacije moglo dovesti do paralize u funkcioniranju pravosuđa u oblasti otkrivanja i gonjenja kaznenih djela, nužno je produžiti "vacatio legis" - objašnjenje je Vlade.

Za početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda FBiH trebalo je osigurati 900.000 maraka, a za početak rada Posebnog odjela Tužiteljstva Federacije 500.000 maraka. Međutim, ta sredstva u federalnom proračunu ni za prošlu ni za ovu godinu nisu osigurana! Federalni premijer Fadil Novalić kazao je na zasjedanju Parlamenta krajem prosinca prošle godine, kada je usvajan proračun za 2016., da je predviđeno milijun maraka za provođenje seta antikorupcijskih zakona. Zašto nije osigurana potrebna kompletna suma, javnosti nije objašnjeno i to najbolje znaju članovi Vlade i federalni parlamentarci.

Rok nije ispoštovan

Vrhovni sud i Tužiteljstvo uradili su svoj dio posla i na vrijeme su usvojili nove pravilnike o unutarnjoj organizaciji kojima je predviđeno formiranje posebnih odjela i odobrilo ih je Visokog sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH.

U međuvremenu, Vrhovni sud, slijedom zakonskih odredbi, uvažio je žalbe na odluke županijskih sudova koji su se proglasili nenadležnim za kaznena djela za koja je slovom usvojenog Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala predviđena nadležnost Posebnog odjela Vrhovnog suda.

Vlada je 9. srpnja prošle godine dala nalog nadležnim organima da u roku od 60 dana utvrde iznos novca potrebnog za funkcioniranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužiteljstva. Taj rok nije ispoštovan, a u međuvremenu usvojen je federalni proračun za 2016. godinu.

Vlada je Parlamentu predložila još jednu izmjenu Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala tako što će se u članu 34. riječ "potvrđene" zamijeniti riječju "podignute" pa bi on trebao glasiti:
"Kazneni postupci u kojima su do dana početka primjene ovog zakona podignute optužnice za kaznena djela iz nadležnosti Posebnog odjeljenja Vrhovnog suda okončat će se pred sudovima koji su stvarno ili mjesno nadležni prije početka primjene zakona".

M. Osmović | Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
4
5
3
3

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Okupacija u par slika Boris Čerkuč
ljubuski.info
Ne ubij, ne kradi, ne laži! Josip Muselimović
ljubuski.info
Država duradi nešto! Boris Čerkuč
ljubuski.info
Djeca naša izgubljena Igor Božović

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari