Dodaj komentar

Novac od transfera Dinamovih igrača završavao u vili u Ljubuškom?

ljubuski.info

Istražitelji SIPA-e jučer su se zaputili u Ljubuški i Tomislavgrad kako bi pomogli hrvatskom USKOK-u u istrazi puteva novca koji je, prema optužbama, izvlačen iz zagrebačkog Dinama, a potom preko off shore tvrtki, prebacivan u BiH gdje je završavao na računima obitelji Mamić.

Pretresene nekretnine

Od ranije je poznato da Mamići imaju nekretnine u Tomislavgradu odakle su rodom, a prije mjesec dana je procurilo u javnost kako sin izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, Mario Mamić ima registriranu tvrtku Sport Servis MM u Ljubuškom, te da su se baš na račun te ljubuške tvrtke slijevali sumnjivi milijuni kuna od transfera Dinamovih igrača.

Jučer su, navodno, istražitelji SIPA-e posjetili skupocjenu vilu u Hrašljanima kod Ljubuškog gdje se nalazi sjedište Sport Servisa MM, no jesu li u toj kući našli što zanimljivo, jučer nitko nije htio odgovoriti.

Novinari su oko podneva u Ljubuškom zatekli samo zaključanu kuću.
"Nema nigdje nikoga, na kući piše "Sport Servis MM", radno vrijeme od 08 do 16, ali sve je zaključano, nikog nema", javio je jedan od novinara s lica mjesta.

Ni traga stanarima, niti istražiteljima SIPA-e. Zanimljivo je kako na poštanskom sandučiću na toj kući piše prezime Kravić, što je djevojačko prezime supruge Marija Mamića, Monike Kravić Mamić.

Jučer nitko službeno nije htio potvrditi da se pretresi obavljaju vezano za obitelj Mamić, a iz Tužiteljstva BiH su samo naveli kako se isti obavljaju na temelju zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć iz Hrvatske.
"Radi se o složenoj istrazi i transakcijama u višemilijunskim iznosima", rečeno je u Tužiteljstvu BiH gdje su dodali kako je riječ o istrazi protiv više osoba, zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca.

Sporna zarada na transferima

Mediji u Hrvatskoj su već ranije pisali kako je sumnjivi novac od transfera Dinamovih igrača završavao na računima u BiH. Prema pisanju tamošnjih medija tvrtka Rasport Menagement AG iz Švicarske je jedna od off shore tvrtki preko kojih je, prema optužbama USKOK-a, izvlačen novac iz Dinama, a ta tvrtka je dio novca prebacivala u Ljubuški.

Dinamo je Rasport Menagementu isplatio ukupno oko 14 milijuna kuna za posredovanje u transferima Eduarda da Silve u Arsenal i dovođenju Marija Mandžukića, te, primjerice, njemačkog vratara Georga Kocha u Dinamo. Sam Eduardo je ranije rekao da nikad nije čuo za tvrtku Rasport Menagement koja je navodno zaslužna za to što je on zaigrao za "topnike", a ta tvrtka je dobila 575.000 eura i 500.000 funti kao proviziju što su pomogli da on bude prodan u Arsenal.
Sporno je i to što je Dinamo s Rasport Menagementom potpisao ugovor o zastupanju dva i pol mjeseca nakon što je Eduardo već otišao, dakle sklopili su sporazum da će ta tvrtka pomoći transferu Eduarda u Englesku u trenutku kad je on već odavno igrao za Arsenal.

USKOK zbog svega toga tvrdi da nikakvog posredovanja nije bilo, već da su ti transferi samo iskorišteni kao fiktivno pokriće za izvlačenje novca iz Dinama, te da se iza tvrtke Rasport Menagement krije upravo Zdravkov sin Mario Mamić.

Jedan od argumenata za takvu optužbu je i dokument zaplijenjen prilikom pretresa, a iz kojega proizlazi da je sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić u lipnju pretprošle godine imenovao "Marija Mamića iz Rasport Menagementa kao svog punomoćnika".

Dalje se otkrilo kako je Rasport Menagement prebacivao novac ljubuškoj tvrtci Sport Servis MM. Istražitelji su otkrili kako je novac s računa Sport Servisa završavao na osobnom računu Marija Mamića. Navodno je bh. financijsko-obavještajna jedinica otkrila da Mario Mamić na računu u jednoj poslovnoj banci u BiH ima nešto više od 300.000 eura, koje mu je uplatila njegova ljubuška tvrtka Sport Servis MM.

Kada smo jučer kontaktirali Mamićeva odvjetnika Čedu Prodanovića, on je rekao da ne može ništa komentirati jer uopće nije obaviješten o bilo kakvim pretresima u BiH.

Dnevni list
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
8
3
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Odnos vlasti prema istinskim braniteljima Zaboravljeni branitelj br.690
ljubuski.info
Kada ovce utihnu Ružica Zeljko
ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari