Dodaj komentar

Od 18. siječnja potvrde umjesto naljepnica

ljubuski.info

U novu godinu mnogi vozači u BiH ušli su bez naljepnica. Riječ je o vizualnom dokazu da je vozilo registrirano. Svaki vlasnik vozila dužan je imati na automobilu zalijepljenu naljepnicu kako bi se službenim osobama omogućio lakši uvid o važećoj registraciji kontroliranog vozila.

Žalba predugo traje

Do cjelokupne situacije je došlo kada je Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) propao natječaj za nabavu naljepnica. Naime, kako je kazala glasnogovornica IDDEEA-e Amila Opardija, do toga je došlo kada je jedna tvrtka koja nije prošla natječaj uložila žalbu, tako da cjelokupni natječaj nije prošao. Mnogima ostaje upitno zašto je toliko bilo potrebno za razmatranje žalbe kada je natječaj objavljen još u ožujku prošle godine. Zbog toga su iz Vijeća ministara BiH krajem prošle godine zadužili Ministarstvo prometa i veza BiH da svim tijelima dostavi instrukcije o postupanju po isteku zaliha naljepnica. Ministarstvo je to i učinilo te naložilo nadležnim MUP-ovima da po nestanku naljepnica počnu izdavati potvrde koje će biti besplatne.

Iz IDDEEA-e su kazali kako Ministarstvo treba precizirati datum od kada će se preći na izdavanje potvrda. Dok se cijeli sustav ne uhoda, izgleda da će jedino građani ispaštati. Tako, primjerice, neki građani nisu mogli registrirati automobil u Sarajevu jer nije bilo naljepnica.

Nakon što su im ponovno dostavljene naljepnice, jučer ih je za područje SŽ-a bilo 800. U RS-u je, primjerice, vladala neviđena gužva na šalterima u Banjoj Luci i Bijeljini, gdje su građani čekali i po nekoliko sati kako bi dobili naljepnicu.
"Čekam jutros od devet sati. Prvo su rekli kako nema dovoljno naljepnica i da ne mogu odmah obaviti registraciju, a onda su nekako nabavili dodatne, ali su stigle tek oko 14 sati" - rekao je jedan Banjolučanin. Njegovu sudbinu dijele mnogi drugi građani.

Iz Centra za javnu sigurnost Banja Luka obavijestili su građane da registraciju vozila neće moći obavljati odmah zbog nedostatka zaliha naljepnica koje izdaje Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), već u zakonskom roku od 30 dana.

Stižu potvrde

Tako je ono što je nekada trajalo jedan dan, primoralo građane da čekaju cijeli mjesec na registraciju vozila kako bi procedura bila zakonska. Ipak, stižu dobre vijesti.

Od ponedjeljka, 18. siječnja, tijela nadležna za registraciju vozila u BiH počet će s izdavanjem potvrda koje će služiti umjesto naljepnica za registraciju automobila.

Iako je riječ o manjem tehničkom problemu, on ipak stvara probleme građanima prilikom registracije vozila, a mnogi se boje voziti automobil bez naljepnice zbog mogućih novčanih kazni.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

6
5
8
8

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto