Dodaj komentar

Krajem mjeseca odluka o ostanku ili izlasku iz pritvora za Lijanovića

ljubuski.info

Krajem ovog mjeseca, točnije 27. prosinca istječe dvomjesečni pritvor koji je Županijski sud u Tuzli utvrdio za bivšeg federalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića kao i njegove suradnike Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, pri čemu će Tužiteljstvo Tuzlanske županije donijeti odluku o daljnjim koracima vezanim uz pritvor, ali i podizanje optužnice.

Lijanović i ostali se terete za zlouporabu položaja i ovlasti vezano uz isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije u razdoblju od 2011. do 2013. godine, a u istom predmetu pritvor je određen i za naknadno uhićenog Stipu Šakića i prema informacijama iz Tužiteljstva TZ-a on mu ističe 2. veljače iduće godine.

Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TŽ-a za naš je list potvrdio da je Edin Ajanović, jedan od prvotno uhićenih, u međuvremenu postigao sporazum o priznanju krivice te je dobio godinu dana zatvora.

Uskoro odluka

Ostala četvorica i dalje su u pritvoru, pri čemu treba reći kako je prvotno Vrhovni sud Federacije ukinuo rješenje o pritvoru i vratio predmet na odlučivanje, nakon čega je Županijski sud u Tuzli ponovno odredio pritvor. Za sada u Tužiteljstvu TŽ-a još uvijek nije donesena odluka za navedene osobe, ali će se ta institucija vrlo brzo odrediti i po tom pitanju.

Arnautović je pak potvrdio kako Tužiteljstvo intenzivno radi na ovom slučaju te je u skorije vrijeme za očekivati donošenje tužiteljske odluke prema osumnjičenima, a idući korak je optužnica.

Odvjetnički tim Jerke Ivankovića Lijanovića također se priprema za nastavak aktivnosti u ovom predmetu uzimajući u obzir vrijeme u kojem pritvor ističe, a nakon navedenog datuma znat će se nešto više.

Optužbe

Iz Tužiteljstva Tuzlanske županije ranije su potvrdili kako je Lijanović osumnjičen da je dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, zbog činjenja kaznenog djela zloporaba položaja i ovlasti, a vezano za isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije i šire u FBiH u razdoblju od najmanje tri godine. U Tužiteljstvu su pojašnjavali kako se radi o isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljiva i krastavaca iz FBiH te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.
"Lijanović je osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uvjetovalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate poticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja", pojasnili su u Tužiteljstvu Tuzlanske županije.

Šakić je, prema proširenoj istrazi, osumnjičen da je obavljajući funkciju savjetnika za poljoprivredu, djelovao u udruženju koje je organizirao bivši ministar Ivanković Lijanović.

Pojašnjeno je da su članovi ovog udruženja u navedenom razdoblju uvjetovanjem poljoprivrednika sebi pribavili korist u iznosu od oko 760.000 maraka.

Dario Pušić [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
4
2
7

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari