Dodaj komentar

Revizija branitelja će biti privedena kraju do 2018. godine

ljubuski.info

"Ovo ministarstvo jednako vodi brigu o svim bivšim pripadnicima Armije RBiH, MUP-a RBiH, HVO-a, bez obzira na njihovu nacionalnu i vojno-komponentnu pripadnost", izjavio je u federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

"Kao ministar sam dio ministarstva servisa braniteljske populacije i svakodnevno jednako pristupam svakom zahtjevu, prijedlogu, pitanju, bez obzira na to da li ga upućuju udruženja HVO-a ili ARBiH.
U kolegiju ministra, od šest rukovodećih državnih službenika dva su iz reda hrvatskog naroda, svakodnevno kontaktiramo i radimo, zajedno smo obišli sve županije u Federaciji BiH, redovno održavamo radne sastanke sa županijskim ministrima i svi nazoče tim sastancima. Mislim da bi se iz navedenog moglo zaključiti da su ovo ministarstvo i ministar za cijelu braniteljsku populaciju", poručio je Bukvarević.

Upitan u kojoj je fazi proces revizije zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i kad će taj posao biti konačno završen, naveo je da se revizija odvija u potpunosti u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima i to potvrđuju udruženja braniteljske populacije, županijska ministarstva i Vlada Federacije BiH, kojoj Ministarstvo podnosi izvještaje svaka tri mjeseca.

"Možemo reći da je zaključno sa 1. 12. 2015. godine u prvoj fazi, dakle, na razini općinskih službi za braniteljsko-invalidsku zaštitu i grupa za vojne evidencije izvršena kontrola 120.000 korisnika prava. U ovom broju su i predmeti koji su više puta kontrolirani zbog odredbi presuda Ustavnog suda FBiH, po kojima mi već uveliko postupamo, iako su naši zakoni po tom osnovu u parlamentarnoj proceduri. U drugoj fazi, točnije na lnstitutu za medicinsko vještačenje završeno je oko 28.000 predmeta i toj fazi podliježu samo RVI. Treća faza je upravno rješavanje, gdje se donose rješenja po izvršenoj reviziji i doneseno ih je oko 32.000. Planiramo je da do kraja 2016. godine okončamo reviziju u prvoj fazi, druga faza zavisi od propusnosti Instituta za medicinsko vještačenje i procjenjujemo da bi svih 49.000 ratnih vojnih invalida trebalo biti ocijenjeno na Institutu do kraja 2017. godine. U konačnosti, do kraja 2018. godine sva rješenja bi trebala biti završena i posao revizije priveden kraju", rekao je Bukvarević.

Promatrano prema financijskim izdvajanjima, primjetno je iz mjeseca u mjesec smanjenje broja korisnika i smanjenje sredstava koja se izdvajaju, naravno i to je uvjetno, jer smanjenja nisu samo rezultat revizije već i izlaska iz prava po drugim osnovama (smrt, prestanak školovanja i drugo).

"Svatko tko nije 'izveden' iz prava po Zakonu, bit će vraćen u pravo i to je osnovno načelo zakonitosti u radu organa uprave", naglasio je Bukvarević.

Oslobođenje
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
2
5
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari