Dodaj komentar

N. Barbarić, T. Kvesić i V. Vukojević trebaju znati - svako novo zaduživanje općine je kazneno djelo

ljubuski.info

Svako novo kreditno zaduženje općine Ljubuški nije u skladu s Zakonom o dugu, zaduženjima i garancijama F BiH točnije članku 7. koji kaže:"Gradovi i općine mogu se dugoročno zadužiti ukoliko u vrijeme odobrenja zaduženja iznos servisiranja duga koji dospijeva u svakoj narednoj godini, uključujući i servisiranje za predloženo novo zaduženje i sve zajmove za koje su izdate garancije grada i općine, ne prelazi 10% prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini."

Izradom teksta Nacrta proračuna za 2016. godinu, bez objavljivanja podataka o svim trenutačnim zaduženjima i jamstvima, izdatim od strane općine Ljubuški, njegov autor Stipe Bubalo je grubo prekršio zakonske propise kao odgovorna osoba zadužena za financije opčine.

Iduća 2016. je izborna godina i političari na vlasti ju žele predstaviti kao razvojnu, bez obzira što svako novo zaduženje općinu približava financijskom sunovratu.

Servisiranje trenutačnih kredita općine prelazi 50% proračuna, jer se onima, što se otplaćuju, trebaju dodati ovrhe na računu i dug prema Nativi u stečaju, kao i jamstva općine Ljubuški dane javnim poduzećima. To znači da servisiranje prelazi 4.000.000 KM. I bez duga prema Nativi servisiranje uveliko prelazi 10% proračuna iz prethodne godine, a njegovo ostvarenje za 2015. godine bi moglo biti oko 7.700.000 KM.

Načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić, tajnica Vjerica Vukojević i šef financija Stipe Bubalo još više utapaju općinu u probleme. Ignoriraju sudske odluke, ne poštuju zakonske procedure, a tajnica Vjerica Vukojević, nesavjesnim radom u službi, zbog jasnih odredbi Poslovnika o radu OV Ljubuški, propušta pismeno upozoriti na ove nezakonitosti.

Nekoliko Ljubušaka upozorava na nezakonit rad

Nekoliko javnih djelatnika iz Ljubuškog su, zbog stanja u općini, najavili pokretanje nadzora nad radom općinskih službi i vijećnika po pitanju novih zaduženja.

Oni će se obratiti mjerodavnim ministarstvima i zatražiti postupak nadzora, jer je jasno da se podaci sakrivaju.

Članak 64, Zakona o dugu jasno govori:

"Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj odgovorno lice u ministarstvima, drugim organima uprave i službama, upravnim organizacijama i javnim ustanovama u Federaciji ako se:

  1. dostave pogrešni podaci u vezi sa zaduživanjem u skladu sa članom 29. stav 3. i članom 45. stav 3. ovog Zakona,
  2. prekrši ograničenje za zaduživanje iz čl. 7. i 9. ovog Zakona,
  3. prekrše procedure za zaduživanje u skladu sa čl. 21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 40. i 41. ovog Zakona,
  4. ne vode evidencije, niti se obavještava u skladu sa čl. 13., 14., 15., 16., 17. i 18. ovog Zakona."
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
4
4
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari