Dodaj komentar

Očitovanje Sindikata o sastanku s predstavnicima Vlade ZHŽ

klupe

Budući da je Vlada ZHŽ Nezavisnom sindikatu uposlenih u srednjim školama uputila poziv na sastanak, a koji se održao u ponedjeljak 7. prosinca, sindikalisti su, u dobroj vjeri, štrajk upozorenja do daljnjega stavili u stanje mirovanja. Želimo biti jasni - takvu odluku nismo donijeli samo zbog poziva Vlade, nego smo odgovorni i prema djeci i prema samim djelatnicima budući da smo u finalnoj fazi prvog obrazovnog razdoblja, specifičnoj po tome što su u tijeku završni testovi i ispitivanja pred zaključivanje ocjena. Ne želimo da djeca budu žrtve našeg nezadovoljstva niti nasluha vlasti, ali smo jasno pokazali koliko smo odlučni u svojim zahtjevima i da smo se u stanju organizirati u slučaju daljnjeg ignoriranja.

Iako sastanak s predstavnicima Vlade nije ponudio gotovo nikakva rješenja, bio je na tragu nečega što bi se moglo nazvati početkom pregovora. Naime, na pitanja o novom Kolektivnom ugovoru dobili smo odgovor kako nacrt županijskog Zakona o radu tek treba ući u skupštinsku proceduru nakon koje slijedi javna rasprava. Bez obzira na kašnjenje u proceduri, predloženo je i prihvaćeno da obje strane formiraju povjerenstva koja će raditi na prijedlogu novog Kolektivnog ugovora koji bi se onda uskladio sa spomenutim zakonom i drugim dokumentima. S obzirom na revnost nadležnog ministarstva, nismo optimistični da ćemo tako skoro imati novi Kolektivni ugovor.

Možda najvruće pitanje, ono o regresu, ostalo je nedorečeno. Trebao bi biti isplaćen do kraja godine, ali nismo dobili odgovor u kojem iznosu jer - novca nema. Barem ga, kako kažu, nema dovoljno budući da iz federalnog granta od 2 milijuna KM i kredita od 6 milijuna KM treba isplatiti i druga dugovanja. Odluku o visini regresa će donijeti Vlada u četvrtak. Mi čekamo.

Upravo zbog činjenice kako Županija nema dovoljno novca da isplati regres za ovu godinu, skeptični smo kada je u pitanju vrlo širokogrudan prijedlog kojim će se ponuditi obročna isplata po dobivenim tužbama za 2011. i 2012. godinu, kao i dugovanja po Kolektivnom ugovoru za 2013., 2014. i tekuću godinu jer ta sredstva znatno premašuju ova nedostatna za isplatu regresa. Za potonje tri godine premijer Ćosić je ponudio sporazum kojim bi djelatnici odustali od tužbi, što bi za obje strane bio najpovoljniji aranžman jer bi djelatnici u obrazovanju došli do zarađenog novca, a izbjegle bi se preskupe kamate. Živi bili pa vidjeli!

Tema o porodiljnim naknadama koje u ovom trenutku kasne 11 mjeseci (!) opet je elegantno izbjegnuta jer je za ovaj sastanak, kojim je trebalo biti obrađeno osam točaka, predviđeno svega sat vremena, te je baš na toj točki naprasno prekinut.

O uvjetima rada u školama nismo ni stigli razgovarati, a upravo ta tema zahtijeva poseban sastanak!

Zbog svega ovoga ćemo tražiti nastavak razgovora i odgovore na pitanja kojih se nismo ni dotaknuli. Zapravo, očekujemo da će nas Vlada pozvati na sastanak već u sljedećem tjednu.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

8
9
5
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari