Dodaj komentar

Ministar i baba

ljubuski.info

Jedan od naših bivših ministara, već nekoliko mjeseci arbartuje na Njemačkoj baušteli. Kaže, dobro je, i da je tamo sve automatizirano i da mu se betonske kocke same slažu u naramak. Njegov zadatak je da se podmeće pod njihovu težinu i da u tom poslu djeluje žustro. Tamo ima sve, ali ipak mu, kako reče, nedostaje službena limuzina, kartica, klimatizirani restorani, a najviše plaća i slatkasti osjećaj vlasti i važnosti.

A lik se prepolovio i ostario, barem desetak godina. I opet me iživcirao rekavši da najviše mrzi pjesnike i poeziju. Zapravo me pokušao iživcirati, jer smo obojica preumorni za bilo kakav jalovi mentalni sukob. Stoga smo valjda u tišini iskapili i odgegali se u životnim kontrasmjerovima, "kroz prečice i puteve znane".

Ministar je ostao dosljedan svojoj uvjerenosti, u potrebu preobražaja ka modelu materijalnog prosvijetljenja, kao jedino mogućeg. Ja sam, u jednom trenutku, pomislio da sam u nekoj novoj maloj evoluciji, ali sam u trenu odustao od uzaludnog napora, da kroz poeziju opet "domahujem životu". Ministar je izgledao veoma opasno, i nije mu bilo do domahivanja, jer je očito i on evoluirao u 1965.-u, godinu.

Mogli smo mi, tog pasjeg podneva, još sjediti uz rashlađujući žubor Trebižata i hladiti se točenom, ali ministar nije posezao za svojim znojnim i prašnjavim eurima, a moji KM-ovi su u metalnom obliku i tek ponekad jedva čujno zazvekoću.

Ipak na rastanku promrmljah: "A što je život nego poezija! Dobra ili loša, ipak je poezija". Srećom nije me čuo.

I što u svom zavičaju, domu uraditi u bijegu od žege, nego brzo nabrati plodova iz ove naše Getsemanije… kavoda, paprika, patlidžana… brzi sataraš s purom i u idilu svog sobička, meditirati gledajući kako Čilić i Karlović servisima oru Wimbledonsku travu.

Ali vraga! Ipak nešto čovjeka mora izbaciti iz mirnog takta i ritma vrućeg ljetnog dana. Čekajući hrvatske teniske fenomene na HTV-4, pojavi se ona baba. Ona što ju je naivni, dobroćudni, seksistički demokršćanin Kovačević "smiještao na madrace". I bubnu ga baba, Gebelsovski: "Pa to nije egzodus… to, to je naprosto sloboda izbora"

!? Taj silni ležerni cinizam i pogubni sarkazam, u toj nebulozi, bake Pusić, može osjetiti i osnovnoškolac.

Baba nikada nije bila bez primanja. Babi je oduvijek dobro, jer baba je izuzetno prilagodljiva političarka. Eeeh, da joj je obući jačermu, staviti maculet i posjesti je pored pijanog Junckera. Ovaj bi se trenutno otrijeznio i ostao takav doživotno.

Ode baba, a Karlo poče mlatiti asove, ali ništa od moje meditacije u kojoj uključim moždani inhibitor i u svijesnost puštam samo geometrijske putanje teniske loptice. Misli se otrgnuše kontroli i prebaciše mi užasno dosadan film, o našem bivšem lokalnom ministru, koji je politički pukao i babi koja nije, nego još i aspirira ka UN. A mozak je teško zaustaviti kada se u njemu izazove takav elektricitet s olujama nadolazećih misli, koje se redaju od kraja do početka i obrnuto.

Zašto se jedan relativno mladi, pametni i apsolutno lijepi ministar polomio u smrdljivom kalu lokalnog političkog supstrata, a baba uspješno roni po blatu EU političkog licemjerstva?

Baba leti poslovnom klasom, a ministar arbartuje prizemno uz minimalnu satnicu. Ipak je odgovor u poeziji, koju nažalost emigrant i dalje mrzi, smatrajući je šprdnjom, od koje se kad tad poludi, dok baba s poezijom relativizira svaku političku zapreku. Dovoljno se sjetiti njenog i Čačićevog strasno laganog plesa, nakon kojeg mu je otpjevala "crvenog bana", a stranku u koju je on utukao milijune, ostavila sebi na dovoljnih par postotaka.

Ministar je imao potpuno pogrešan pristup politici, kao svom ozbiljnom životnom pozivu. Pristup apsolutnog ego-a u kojem nema mjesta za relativnost i improvizaciju, i koji je ili potpuno za ili potpuno protiv. To je iscrpljujući, arhetipski i prezahtjevni oblik stalnog održavanja uštogljene kontrole sebe i okoline. Pritisnut stalnim imperativima savjesti i dužnosti koji su se sukobljavali s iskušenjima hedonizma i općenite lagodnosti, naš današnji emigrant nije imao šansu za političku dugovječnost.

Okolnosti koje mu nimalo nisu išle u prilog, jesu te da da su Hrvati postali narod enormne političke svijesti, i to ne iz iskustveno-povijesnih razloga, nego zbog stanja opće nacionalne zbunjenosti. U takvom stanju nitko nikoga nemože prevariti, jer nitko nikome ne vjeruje.

A baba? Baba je sav zataškani i zamaskirani smrad politike modificirala u osobnu zabavu koristeći poetičnost pjesmuljaka iz zbirke "Crveni ban", Vuka Karadžića. Eto dokaza da je poetičnost itekako primjenjiva i u politici.

Drugim riječima Hrvati političari su crveni banovi, jer pjevaju i sviraju…ku…

"Moj" ministar nije, u samom početku svoje neslavne političke karijere, shvatio bit Balkanske politike, ostajući isprestrašen od svega što je oko njega politički gmizalo, pa je srljao u frontalne napade bez strpljenja i restorativne strpljivosti. Logični slijed te stalne napetosti bijaše paranoja, koja ga je dovela u stanje da zazire od svakog stvorenja, jer se ovdje svako stvorenje i može baviti politikom. I dok je tako, svom svojom energijom, držao neprestanu stražu nad svojom pozicijom u stranci, ministar se potrošio poput kočionih pakni i nije više niti mogao kočiti, ni sebe ni stranačke neprijatelje.

A baba? Baba je cijelo vrijeme, pa i danas…svirala crvenom banu iz narodno-erotske poezije.

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
1
7
3

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari