Dodaj komentar

Za sada ništa od izvoza krumpira u EU

ljubuski.info

Tragom nejasnoća oko odluke o ukidanju zabrane uvoza krumpira iz BiH u EU obratili smo se Uredu Europske unije u Sarajevu i zamolili za objašnjenje. Naime, prema najavama iz nadležnih tijela u BiH, službena potvrda ukidanja zabrane trebala se dogoditi 21. i 22. svibnja na sjednici nadležnog Pododbora Europske unije.

Priprema uredbe

Takva očekivanja podgrijana su na manifestaciji "Dani otvorenih polja ranih krumpira" u Vojnićima kod Ljubuškog. Budući da očekivane potvrde nisu stizale, obratili smo se Uredu EU-a u Sarajevu. Odgovor Andyja McGuffieja, glasnogovornika Izaslanstva EU i posebnog predstavnika EU u BiH, stigao je vrlo brzo, a u njemu stoji:
"Na sastanku održanom 26. i 27. ožujka, Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu, tijelo zaduženo za sigurnost hrane, pozitivno je ocijenio podatke koje je dostavila BiH te dao zeleno svjetlo Europskoj komisiji za pripremu uredbe kojom će se BiH proglasiti zemljom u kojoj nema prstenaste truleži krumpira. Nakon što se usvoji ova uredba, BiH bi se time omogućio izvoz krumpira u Europsku uniju. Očekuje se da će Pododbor razmatrati odluku u idućim mjesecima", stoji u informaciji, te se naglašava: "Sektor krumpira je primjer u kojem je BiH pokazala učinkoviti sustav kontrole i nadzora te funkcionalne koordinacije, gdje su osoblje i nadležne vlasti timski djelovali u svim institucijama. Ovo je pozitivan primjer koji treba slijediti i u drugim oblastima, poput priprema za izvoz mliječnih proizvoda."

Odrazit će se na cijenu

Dakle, od najavljivanog ukidanja zabrane izvoza krumpira na europsko tržište ovog proljeća - ništa. Neslužbeno smo doznali da bi nadležni Pododbor odluku trebao razmatrati tijekom lipnja ili srpnja.

Uglavnom, ovakav rasplet razočarat će hercegovačke povrtlare koji su očekivali da će se još ove sezone moći vratiti na tradicionalno hrvatsko tržište. Međutim, drugu godinu uzastopno njihova su nastojanja iznevjerena.
Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije, kada smo mu priopćili odluku, bio je vidno razočaran. Udruga je pripremala teren da već ovih dana Ljubuški rani krumpir krene prema Europskoj uniji, odnosno hrvatskom tržištu. U tu svrhu osnovana je i poljoprivredna zadruga, bilo je dobre volje da se počne s izvozom koji bi, očekivalo se, reaktivirao napuštena zapadnohercegovačka kraška polja, ali je na kraju sve skupa ispalo uzaludno obećanje. Odluka o zabrani uvoza prolongirana je do daljnjeg, što će se umnogome odraziti na domaću proizvodnju krumpira, kao i na cijene ovogodišnjeg uroda.

Dušan Musa [ Večernji list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
3
7
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari