Dodaj komentar

HDZ preuzima HT, Aluminij i Elektroprivredu

ljubuski.info

Federalna Vlada jučer je, kako je to ranije tražio HDZ BiH, smijenila nadzorne odbore Aluminija d.d. Mostar i Elektroprivrede HZ HB te direktora HT-a Mostar. Za smjene i imenovanja novih kadrova glasovali su HDZ i SDA, dok su ministri iz DF-a bili suzdržani. Iako su nakon sjednice iz SDA i HDZ-a kazali kako nije bilo preglasavanja i kako je atmosfera bila "harmonična", iz DF-a tvrde kako su u suštini preglasani. Ovakva situacija pokazuje kako su šefovi tri stranke na sastanku koji je prethodio sjednici Vlade uspjeli samo dogovoriti odgađanje novih blokada u Vladi zbog javnih poduzeća, a da zajedničkog viđenja rješenja problema nema.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice federalne Vlade, da je najbolja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.
"Vlada je imala 44 točke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a nitko nije bio protiv", rekao je premijer Novalić.

Miloš, Gagro i Raspudić u Aluminiju

Dopredsjednica Vlade i ministrica financija Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su tvrtke poput Aluminija i Elektroprivrede HZ HB poput zakona o spojenim posudama i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.
Istog stava nije drugi dopredsjednik i ministar trgovine Aleksandar Remetić koji kaže kako je na sjednici došlo do preglasavanja ministara iz DF-a kada je bilo riječi o Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB. On je još napomenuo da je Vlada kod ovih smjena odlučivala suprotno zakonu te je naveo kako se mogu očekivati tužbe i sudski sporovi za koje je on siguran da će Vlada izgubiti. Smatra kako je Vlada prekršila Zakon o gospodarskim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Bez obzira na nesporazume i drukčija mišljenja, Vlada je većinom glasova ministara iz SDA i HDZ-a donijela odluku o razrješenju kadrova koje je imenovala bivša "platformaška Vlada" te su imenovali svoje kadrove.
Tako su zbog gubitka povjerenja dioničara smijenjeni članovi Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Mladen Alpeza, Mehmed Jahić i Mirsada Mujić te je predloženo privremeno imenovanje, na razdoblje do tri mjeseca, Dalibora Miloša, direktora Unis Telekoma iz Mostara, Rafaela Gagre, predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNŽ-u, i Ivice Raspudića, zaposlenik Aluminija.

Nakon što je razmotrila situaciju u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je donijela odluke kojima razrješava Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Matu Križanca dužnosti članova NO-a, zbog gubitka povjerenja dioničara, te privremeno imenuje, na razdoblje do tri mjeseca, na ove pozicije Ivu Vincetića, predsjednika ŽO-s HDZ-a BiH Posavske županije, Karmelu Miletić, koja je prije dolaska Vlade SDP-a bila članica NO-a EP-a, Ivanku Galić, članicu Gradskog odbora ZŽ-a HDZ-a BiH 'Kraljica Katarina Kosača' Mostar, Midhata Arpadžića koji je i ranijem mandatu bio član NO-a, Ivicu Krivića i Iliju Đolu, člana HDZ-a u Mostaru. Konačne odluke donijet će skupštine ovih kompanija.

Primorac na čelu HT-a

Osim spomenutih Vlada je razmatrala i situaciju u Pretisu iz Vogošće i Hidrogradnji, te je resornom ministarstvu naloženo da se nastave procedure izbora novih članova NO-a ovih poduzeća.

Vlada je također zadužila NO, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH da pokrenu proceduru i izvrše razrješenje i Uprave i NO-a u društvu Rudnici Kreka iz Tuzle, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice FBiH, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i veza da pokrene proceduru za razrješenje članova Nadzornog odbora i imenovanje novih članova NO-a na razdoblje do tri mjeseca.

Ministar prometa i veza Denis Lasić kazao nam je kako je jučer smijenjen v.d. direktora HT-a Mostar Stipe Prlić, a na mjesto direktora ovoga poduzeća postavljen je Vilim Primorac. Primorac je, po Lasićevim riječima, imenovan u sklopu redovite procedure te je pred njim mandat od četiri godine. Lasić se osvrnuo i na situaciju u javnim poduzećima kazavši kako je ona katastrofalna.
"U poduzećima čije smo stanje razmatrali situacija je katastrofalna. Gubici se mjere stotinama milijuna maraka… Vlada je zamijenila nadzorne odbore i sada slijedi normalna natječajna procedura za izbor novih uprava", kaže Lasić.

Mišljenja je kako se svako poduzeće mora pojedinačno razmatrati kako bi se našao najbolji model za izvlačenje iz krize koja je evidentna. Kada je u pitanju rad Vlade, kaže kako je jučerašnja sjednica protekla u najboljem redu, bez suvišnog podizanja tenzija i nesuglasica.
"Nije bilo preglasavanja ili blokovskog glasovanja. Svatko se izjašnjavao po svojoj slobodnoj volji", kazao je Lasić.

Miroslav Ćorić u Lutriji

Osim novih imenovanja u HT-u, izvršena je izmjena kadrova i u Lutriji BiH.
Vlada je tako Ivanu Bunozu, zbog podnošenja ostavke, razriješila dužnosti predsjednice Upravnog odbora Lutrije BiH d.o.o. Sarajevo, te na ovu poziciju, na razdoblje do tri mjeseca, imenovala Miroslava Ćorića koji je prije osam godina obavljao funkciju premijera HNŽ-a.

Tihomir Ćurak je jučer imenovan za predsjednika, a Rijad Kovač, Pavo Boban, Amira Pintul, Mehmed Cero, Adnan Rovčanin i Haris Jahić za članove Komisije za program javnih investicija Federacije BiH.

Federalna Vlada je imenovala privremeni Upravni odbor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u sastavu Branka Galić (predsjednica), Marina Bera, Mirsad Džajić, Často Čuljak, Mehmed Haznadar, Blago Senjak, Ljiljana Vujičić-Cupać, Ružica Biloš, Snježana Marić i Nedžad Hadžić.

Kenan Spahić imenovan je za predsjednika, a Samir Iskrić, Alen Taletović, Esma Jahić, Veselinka Marjanović, Gordana Vojvodić i Ivana Marojević za članove međuresorne radne skupine za izradu nacrta zakona o uvezivanju radnog staža radnicima u gospodarskim društvima s većinskim udjelom državnog kapitala.

Obustavljena plaćanja

Ministrica Jelka Milićević je nakon sjednice kazala i kako je za prva četiri mjeseca ove godine proračunski priljev manji 270 milijuna KM od planiranog.
" Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izići iz te situacije", istaknula je. Iako nakon sjednice iz Vlade nisu govorili o obustavama isplata, doznajemo kako je jučer usvojen i prijedlog odluke o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu. Ovo znači da se do daljnjeg obustavljaju sva izdvajanja iz proračuna osim tekućih izdataka, duga i socijale, a sve ostalo će ovisiti o priljevu sredstava.

Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
3
8
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari