Dodaj komentar

Zahtjevi branitelja: Poništenje nezakonite revizije, a onda i sektor za HVO

ljubuski.info

Nakon formiranja nove federalne Vlade braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata imaju jasna očekivanja na koji način zaštititi prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane te su u tom kontekstu postavljena i dva cilja. Branitelji će biti na raspolaganju novim vlastima prilikom kreiranja najboljih rješenja, a pritom se u prvom redu misli na poništenje nezakonite revizije, kao i na ustroj sektora za HVO unutar Federalnog ministarstva branitelja.

To je i rezervna varijanta koja se razradila u slučaju da Hrvati ne dobiju spomenuto ministarstvo, a budući da se upravo zbog zahtjeva bošnjačkih koalicijskih partnera nije uspjelo u tomu, ustroj posebnog sektora, smatraju branitelji, jedno je logično rješenje.

Vratiti u zakonske okvire

Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a HZ HB, pojasnio je kako braniteljske udruge očekuju uspostavu sektora budući da nitko ne bi bolje rješavao pitanja HVO-a od samih predstavnika hrvatskog naroda. Istodobno, odmah nakon blagdana trebalo bi početi raditi na rješavanju nagomilanih problema, a osim uspostave sektora, braniteljske udruge očekuju poništenje nezakonite revizije, odnosno njezino dovođenje u pravne okvire - po zakonu.
"Zahtjev stoji i očekujemo od nove Vlade da počnu raditi. To se odnosi na onaj dio koji je bio nezakonit. Gledamo to na jedan normalan način, da se revizija koja je bila na štetu HVO-a poništi i dovede u pravne okvire"", naveo je Tomić. Pritom je izrazio i očekivanje kako će biti spremnosti kod predstavnika bošnjačkih političkih stranaka da se ovaj posao uradi kako treba.

Način zaštite

Sa svime ovim slažu se i predstavnici ostalih hrvatskih braniteljskih udruga, pa tako i HVIDR-e čiji je čelnik Dragan Radić nedavno za naš list naveo kako bi sektor za HVO unutar Ministarstva bio način zaštite tim više što se zadnjih nekoliko godina provodi tortura nad pripadnicima HVO-a od zapovjednog lanca pa do stradalnika. To je, pojasnio je on, logično rješenje ako već nemamo svog ministra te ako se moglo u HNŽ-u, nema razloga zašto ne i na razini Federacije.
"Kroz sektor pokušavamo zaštititi HVO. Primjerice, ministar je Bošnjak, zašto se onda za tajnika postavlja osoba koja nije bila pripadnik HVO-a, a predstavlja HVO i hrvatski narod. Zašto se pomoćniku Martinu Frančeševiću ne dopušta povratak na posao i nakon presude suda? Drugi primjer - 22 osobe su zaposlene po ugovoru o djelu, od toga broja niti jedan Hrvat. Mi nemamo nikakve prave zaštite unutar tog ministarstva", otkrio je tada Radić.

A hoće li uistinu biti i političke volje za uspostavom sektora za HVO, ali i poništenje revizije, vidjet će se u idućem razdoblju.

Dario Pušić [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
8
1
3

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari