Dodaj komentar

Štovana predsjednice, nemojte Nas štititi, jer ćete ustvari zaštititi tu našu bandu!

govor

Dođite, onako, tiho. I čuti ćete kad nam se vaše ime "omakne".

Koliko mislite da poznajete ovu zemlju, ovu Bosnu i Hercegovinu? Ja sam u njoj pedeset i pet i još je nisam upoznao. Kadkad mi se učini da ona zapravo i ne postoji i da se mi koji je plodimo, reanimiramo, igramo nekakve groteksne mazohističke igre. Bit će, da je ipak ovo zemlja iz koje se izrađaju suživotni paradoksi i da smo mi koji je nastanjujemo eksperimentalni živalj za, tko zna, koje laboratorije.

Nekako ovisnički, gajim nadu da ćete ovdje stvari gledati svojim prelijepim očima i da nećete dozvoliti da vam se stave neke druge leće. Protokolarno-diplomatski dolazak je razumljivo interesno izrežiran ali niste vi "od jučer". U toj nadi gajim i podnadu da ćete po ovoj zemlji hoditi dostojno zvijezdama koje još, gle čuda, sjaje iznad nje.

Predsjednica države razmišlja i uči o svim državama svijeta. To je sadržaj tog posla. U jednu tvrdnju se kunem najjačom mogućom zakletvom: O ovoj zemlji nećete i ne možete naučiti ništa iz mnoštva razloga, od kojih je najveći onaj da je Bosna i Hercegovina država tolikih kontrasta, paradoksa, nelogičnosti, da se u njoj "proživi "i život cijeli bez onog zaštitno-domovinskog osjećaja.

Ipak, ovo je naša zemlja.

I nitko nas ne može zaštititi izvana.Jedina zaštita koja nam je potrebna je ona očajna i gotovo pa nemoguća;zaštita od nas samih, jer nikada nismo našli način da prevladamo strah od života. Valjda s tim strahom i ta prokleta genetika ima nekakav užasni dosluh.

Vi ćete se uvjeriti, da je onaj ludi psihoanalitičar Fritz Riemann, postavivši četiri osnovna straha u čovjeku, tu svoju teoriju iscrpio hodajući , baš po ovoj nesretnoj zemlji.

Da, ovdje dominiraju strahovi, od bliskosti, od promjene, strahovi od udaljavanja i od promjena.

Možete li nas zaštititi od tih strahova?Ako možete, riješili ste povijesno žarište zvano Balkan.

I ne postoji metodologija kojom se mogu izmjeriti ti strahovi, jer strahuju svi ovdašnji narodi i njihovi bogovi.

Po indentičnim principima kampa Deadwood, tu sinergiju straha koriste oni koji će vas tako srdačno dočekati i provoditi po svojim protokolarnim scenarijima.(Deadwood se upravo reprizira na HRT3).

U toj seriji Swarengen, Tolliver i ostali banditi, vlast i novac gomilaju preko jadnika koji kopaju zlato, a u BiH analogiji ovdašnja mafija to radi preko rudnika straha. Mafija izrođena iz sva tri konstitutivna naroda. Podjednako podmuklo. Povezano. Sve preko krvi i muke BiH sirotinje. Već dvadeset i nekoliko godina.

Kao i svaka i ta svijeća dogorijeva, (e koliko dugo, ali fitilj straha je prokleto dug), a vama iskreno želim da nikada ne saznate koliko su ONI izvadili iz ovog jada. To su basnaslovni iznosi, pohranjeni diljem svijeta. Jer, znate tijekom ovih postkomunističkih vremena oni su i novac pretvorili u Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Sada im je potrebna zaštita.

Srbi zovu Nikolića, Bošnjaci Davutoglua, a Hrvati... vas.

Kao dragog boga vas molim: nemojte nas štititi, jer ćete ustvari zaštititi tu našu bandu.

Konstitutivnost, jednakopravnost u stvarnom obimu, mi ćemo uzeti sami ali kada dogori svijeća Dragana Čovića i njegove klike. Uostalom kada biste vi i imali taj mehanizam prekonoćnog uspostavljanja tog Hrvatskog ustavnog balansa, oni, baš oni, bi vas u tome spriječili. Jer što bi im ostalo draga predsjednice? S čime bi onda" baratali", da se nastave Hrvatski strahovi koji su preduvjet njihove vlasti i njihovog harača.

Vidite, HDZ-BiH, sada ima političku paralelu koja (hvala bogu)i aritmetičkom i geometrijskom progresijom, svakodnevno jača. To je trebalo izvući iz ozračja straha, prijetnji, ucjena, nevjerojatnih pritisaka i eto po prvi put u ovoj zemlji, Hrvatski narod ima političku snagu koja je izbrisala jednoumlje. A vi znate koliki je značaj te činjenice, jer jednoumlje je podjednako razarajuće pod simbolikom petokrake ili šahovnice. Ne sumnjam da ćete željeti upoznati i te heroje.

Dakle, vi ćete se s "ovim svijetom"susresti ponajprije preko onih, od kojih nam ustvari i treba zaštita ali sam opet optimist da u vašu BiH empiriju, ta grupacija neće utisnuti finalni biljeg spoznaje o našoj stvarnosti.

Uvjeren sam da vas je dragi bog podario sposobnošću da razotkrivate krivu energiju i da nas u našim dilemama možete pogledati ravno u oči...

Dobro došli predsjednice!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

7
2
7
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari