Dodaj komentar

Snaga života

ljubuski.info

Nemogu nam prodati adventske dane. Ti prosinački profiteri, ne nude ono što nam doista treba. Takvu ponudu mi već imamo. Božić je besplatan. Zašto onda ne uzeti njegovu iscjeliteljsku snagu?!

Ne treba mi novac, samo potisak materijalnih želja i otvaranje onih teških vrata, kroz koja prolazi i ulazi posebna božićna ravnoteža duha i tijela. Ulazi taj čudesni smiraj u obliku koji se ne može kupiti ni prodati.

Možda i ta sijećanja, te slike... Misa na seoskom groblju, obitelji u grupicama, zavežljaji s narančama, kolačima, rakijom... smijeh, smijeh, smijeh. Pa pjesma, kolo, čestitke, zagrljaji, poljupci.
Nevjerojatno zbližavanje, istapanje mržnje, zlobe, pakosti... magija božićnog dana.

Da i taj film ne tako davnih Božića se melankolično i nekako slatkasto, sam od sebe, prikazuje poput prepade kojeg želimo, iznova, gledati i doživljavati. Zapravo se ne radi o čaroliji, nego o jednostavnosti. Ipak smo ovih dana njemu misaono najbliži, a on uzvraća.

A čime bi Isus iz Nazareta uzvratio, sem radosnim smirajem i najbogatijim darom kojeg ljudsko biće može dobiti.
Darom unutarnjeg mira, ljubavi... darom nepobjedive snage života.

Sve izvan tih darova je iluzija siluitetskih moći koja nas muči, slama i proždire nemilosrdnim konzumerističkim raljama iz kojih uglavnom povratka nema.

Ipak je moć ovih dana Božija moć, kojoj se ne mogu suprostaviti svi dragulji, svo zlato... svo ovozemaljsko blještavilo kojim blješte oni u drugoj službi, neke druge vojske.

Tko se usudi biti uglednik? Dovesti se u limuzini, stati pred trpezu za odabrane i proglasiti Božićni prijam. Smiješna spodoba iz grupacija ovozemaljske vlasti.

Božić je "dioničarski" dan u kojem svatko ima jednak udio i jednaku "dividendu". I kada mi ga čestita onaj tko u njega ne vjeruje, njegava snaga rapidno raste. Božić je doista jednostavan blagdan koji nas otkriva iznutra izjednačavajući vrijednost prosjaka s Bilom Gatesom. Vrijednost pred Isusom.
Obojica staju i gledaju u jednom pravcu. Njegovom.
I između Bila i prosjaka, u trenutku tog pogleda, ne postoje nikakve razlike. One su ostale dolje u zemaljskoj halucinaciji ljudskih vrijednosnih hijerarhija.

Jednostavna "magija". Zato što je nema.
Možda se radi o stvarnoj snazi života.

Opet... uzimam svoj dijelić.

Sretan Božić!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
5
6
9
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari