Dodaj komentar

Papin bijeg iz kukavičjeg gnijezda

ljubuski.info

Petrov nasljednik je u Strasburu popio kavu i pojeo čokoladicu. Šoljica je koštala dva dolara. Toliko za deset sati teškog rada na plantaži u Brazilu zaradi siromah. Čokoladica je koštala jedan dolar. Toliko u cjelodnevnom mukotrpnom radu, na plantaži kakaa, zaradi siromah iz trećeg svijeta.

Prije nego će Europskoj birokraciji izreći da u njihovom poimanju života nema milosrdne širine i sofistifikacije, papa Franjo je odlučio u EU parlament, umjesto uštogljene Vatikanske diplomacije, "unijeti" Isusa.
Pojednostavljenim konceptom dao je do znanja da je itekako jasno sagledao politiku Pilatovskog spokojstva Europske diplomacije, kojom se ista čahuri i oglušuje na svijet izvan svog blještavila. Svijet koji su u proteklom stoljeću kolonijalnom "ekonomijom" beskrajno iscrpili.

Kako je nastajala ta EU blještava civilizacija, koja se sata polako i sigurno pretvara u Europski WALL STRET s jednom mističnom i monolitnom religijom: Vjerom u Euro.

Belgijske kompanije su brutalnom eksploatacijom Konga, točnije Katange, najbogatijeg dijela te zemlje, gotovo pola prošlog stoljeća taložile nevjerojatne astronomske profite. Kompanija Union Minière je iz Katange iscrpila sav kobalt i bakar, takvom brzinom i bezobzirnošću da su u jednom trenutku imali šezdeset posto svjetske proizvodnje tih ruda!
Belgijska kompanija Societé Minière de Bakwanga je odatle dugi niz godina izvlačila industrijske dijamante u godišnjem kapacitetu od dvadeset miliona karata.
Oni što su gradili, danas centristički Bruxelles, iscrpili su Kongoanske elektro metale, nuklearne metale kao i sve strateške metale od izuzetne važnosti. Prva atomska bomba je napravljena uranom iz Katange a današnji vojno nuklearni potencijal NATO-a nebi se mogao zamisliti bez urana iz Konga.
Kongoansko bogatstvo pljačkale su i Francuske, Njemačke. Švedske, Italijanske, Švicarske kompanije i banke. Sve to isisavanje te zemlje trajalo je osam desetljeća na način prisilnih koncesija od 99 godina.

Grabežljive Američke i Europske korporacije, uvezane s bankarskim krvavim kandžama i privatnim NATO vojskama, cijedile su na isti način mnoge zemlje južne hemisfere, ostavljajući iza sebe svoje diktatore, prekopane gladne države i plemenske ratove.

Ostavljali su glad i pustoš.
Što su vratili? Ništa! Ni škole ni bolnice!
Izgradili su svoje blještave metropole, te se proglasili najbogatijom i najuljuđenijom civilizacijom.

Papa je došao pred parlamentarce te, doista sumorne, oronule i umorne unije s pogledom sveca i prijekorom evanđeoske snage.
Žestoko je ošamario to bezdušno licemjerje.
Prepuni i zamrznuti trezori Švicarskih, Luxemburških banaka ne mogu dati ( glumljeni) spokoj toj narkoleptičnoj, introvertnoj i samodopadnoj diplomaciji, jer Franjo je u Strasborouski parlament ušao u pratnji Isusa Krista.

Europa je uzimala, Europa mora i vraćati.

Da je u Vukovaru i Srebrenici bilo Katanških nalazišta nitko tamo nebi ispalio niti jedan metak a kamoli napravio nezamislivi pokolj na njenom teritoriju. Stare čvrste Europe. Uljuđene i civilizirane.

Argentinac u svojstvu Petrovog nasljednika je zapravo postavio temeljno pitanje: EU, gdje vam je korijenski grijeh? Mislite li da ste ga zataškali? Mislite li da će se svijet krvavo presložiti a da ćete vi ostati neokrznuti?Da ćete plesati Bečke valcere dok sirotinja iz iscijeđenih limun-zemalja svoja groblja nalazi u Mediteranskim vodama.
Da će devedesetogodišnji, poluraspadnuti starkelja plaćati botoksiranu, slavnu prostitutku, pola miliona eura za jedan sat plesa usred bontonskog umjetničkog Beča?Na balu vampira.
Da ćete simbolizirati moć aukcijom nekakvog ružičastog kamenčića i dati 26 miliona eura za isti, a da se pritom ne suočite sa svojom slikom koja odražava zaborav na druge koji gladuju, pate i ratuju.

Pred Isusovim naukom ništa se ne može zatrpati, izblijediti, a ni krivotvoriti.

U samo četiri sata papa Franjo je ošamario EU, tako snažno da ta pljuska odzvanja otkrivajući njen pokušaj da Makjavelističkom vještinom i sofisticiranim korištenjem političke neangažiranosti ukloni svoju obvezu plaćanja povijesnih računa i vrati u svoje temelje... milosrđe i obzirnost.

Jer papa je došao s Isusom a ne s diplomacijom.

Nakon gorke kave i još gorče čokoladice, papa je brzo napustio to kukavičje gnijezdo, ostavivši Junckera i ostale... da se meškolje.

Barem meškolje... za početak.

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
9
4
4
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari