Dodaj komentar

Klopka za Akademika

ljubuski.info

SDA, DF, PDP, SZP, SDS, SNSD, HDZ...mala zemlja s konturama balkanske poludržavice formira vlast. Tko je pobjednik Listopadskih izbora? Ama sve političke kratice, koje su imale čak i tisuće glasova. Neke čak i par stotina tisuća!

Koja kratica vuče prvi i glavni potez u ovoj okamenjenoj političkoj šumi."Po naški", tko će koga naguziti? Tko će uzeti mjesta na kojima još kapa: telekomunikacije, elektroprivredu, cestogradnju, nacio-bankarstvo, koncesijske komisije...i ono najvažnije, tko će kontrolirati sigurnosni bimetal pravosudne vlasti? Tko će sigurnije grabiti naredne četiri godine?

Prvi se zaletiše stare pajde, akademik Čović kao naš poglavica i Dodik kao jedan od srpskih vojvoda. U gradu na Neretvi, koji je trenutno Čovićev stolni, čvrsto obnoviše stare zavjete i zakletve braće po interesu.

Zajedno do kraja!

Ipak nisu mogli skriti osobne audio-vizualne perfomanse. Nekako su umorni, sumorni...podočnjaci, olovni koraci, hrapave riječi, otupljeni pogledi i nedostatak prijašnje žustrine u komunikaciji. A pobjednici!?

Akademik i vojvoda napraviše politički račun u svojoj političkoj krčmi, brzopleto i onako odoka.

U tom vremenu, treći potpisnik je lukavo čekao s otvaranjem svoje krčme, dok se ne uvjeri u ono što je najvažnije: U kojem je smijeru "dogovoreno" najnovije preslagivanje Balkana.

"Zajeban" je hadžija Bakir. Ne samo da je izbjegao biti sadržaj unutar BiH političkog sendvića, nego je u taj najestiviji dio uvukao obojicu. I Milorada i Dragana. Nakon što je od svojih Turskih NATO-vaca dobio potrebne informacije, odmah je nagradio dubl Komšić-Suljagić koji su razbili Lagumdžiju i zaustavili Radončića na mjeri odgovarajućeg bošnjačkog legitimiteta, tako da ga u budućnosti mogu koristiti poput papirnatog ubrusa, Bakir je Draganu ponudio političku sofru sa svojim izborom političke hrane.

Uzmi ili gladuj!

Hadžija je doznao i znao: Dodik više ne može računati na Ruski kišobran. Kada je premijer Rama, usred Beograda izvalio onolika muda, onda je jasno da je taj kišobran prestao natkrivati i malu Srbiju.

U međuvremenu ONI u ostatke velikosrpskog ludila šalju i ludo-kancerogenog Šešelja s jasnim ciljem da isti na tom luđačkom izdisaju stavi hipoteku ratnih zločinaca na sami srbijanski vrh (tko su ONI? Tu informaciju su Draganu trebali predočiti njegovi intelektualci Raspudić, Tomić, Lasić...vraga!).

Uporedno se gomilaju agentura i likovi Američkog vojnog establišmenta i to po cijeloj regiji. Sasvim dovoljan broj vidljivih činjenica da se Rusima kaže: "IŠ, IŠ...od Balkana, nastavite s neposrednim okružjem...istok Ukrajine i još nešto okolo".

Ali ne frontalno! Samo sporadično u obliku incindenata.

Bakir već duži niz godina politički ljubuje s turskim sekularistima sudjelujući čak i u njihovim izbornim kampanjama. Zna on, vrlo dobro što se dešava na Tursko-Sirijskoj granici. Čekanje totalne izmrcvarenosti onih što se kolju tamo prijeko, a onda "ulazak" pod američkim blagoslovom.

Zna, da se Velikosrpska hegemonija, u tom cijelom kontekstu svodi na plamičak koji ne može više niti prijetiti a kamoli opeći. Možemo li zamisliti da je prije deset, petnaest godina iznad napunjene Marakane, letjela zastava velike Albanije!? E, sada smo to i vidjeli.

Žureći u neproračunatu političku koheziju, zasnovanu na prevaziđenim procjenama okolne, determinirajuće političke situacije, naš je akademik upao u klopku političke poniznosti.

A to je njemu najteži mogući scenario.

Ništa od trećeg...Županije mu u kolapsu...ma sve mu je u kolapsu.

Sada mu je valjda jasno zašto je Bakir odmah preuzeo i razvojnu banku. Pa on će je puniti kada hoće i koliko hoće. S turskim kapitalom i kamatnom stopom, koja se samo može odsanjati, jer je zanemariva u odnosu na svjetsku cijenu kapitala. Što će s tim novcem? Pa valjda će ga plasirati svom narodu, jer on ga i dovlači.

Što će nama dovući naš akademik?

Mudo Marjanovo!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
8
6
8
4

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari