Dodaj komentar

Skoro pola milijuna umirovljenika na rubu siromaštva

ljubuski.info

Poplave u BiH, koje su se dogodile prije pola godine, znatno su utjecale i na uplatu doprinosa u mirovinske fondove. U Federaciji već nekoliko mjeseci isplata mirovina kasni od sedam do deset dana. Nedavno su umirovljenici iz okoline Tuzle blokirali magistralnu prometnicu tražeći da im se isplate mirovine. Udruga umirovljenika u FBiH tvrdi i da državne tvrtke samo u Federaciji za doprinose duguju 190 milijuna eura te traže od Vlade FBiH da nađe način za naplatu ovih dugova. No, iz Nikšićeve Vlade stigao je odgovor kako nije realno očekivati povećanje jer novca nema, a navode da je ove godine mirovina već povećana za pet posto. To je za umirovljenike s najnižom mirovinom iznosilo šest eura više, ili pet kilograma brašna.

Vlasti u FBiH bez vizije

Stoga ne čudi da su umirovljenici iz Federacije ultimativno zatražili od Vlade Federacije BiH povećanje mirovina za pet posto, barem onih najnižih. Kap je prelila čašu kada im je u posljednjih mjeseci isplata mirovina pomaknuta za sedam do deset dana, a u Zavodu MIO i resornom ministarstvu jednostavno su rekli kako novca nema dovoljno, priljev je slabiji te kako se budu uplaćivali doprinosi, tako će biti isplaćivane i mirovine, što znači sve teže i sa sve većom odgodom vremena. U RS-u posljednje poplave rezultirale su smanjenjem zaposlenih te je sindikat izašao s podatkom da je 10.000 umirovljenika više nego zaposlenih, što će u konačnici značiti smanjenje mirovina.

Podsjećanja radi, više od 60 posto umirovljenika prima najnižu mirovinu, koja u Federaciji iznosi 160 eura, a u RS-u 120 eura, dok je samo za hranu potrebno mjesečno izdvojiti više od 200 eura. Od oko 635.000 umirovljenika u BiH, više od 400.000 živi ispod minimuma dostojanstva. Osim što ih je većina gladna, mnogi sebi ne mogu priuštiti ni neophodne lijekove. Kada je u pitanju manji bh. entitet, u RS-u su kašnjenja zabilježena u nekoliko mjeseci, no u mirovinskom zavodu kažu kako se stanje stabilizira. Ipak, manji broj zaposlenih dovodi u pitanje isplatu mirovina u sljedećim mjesecima, što je izjavila predsjednica Sindikata RS-a Ranka Mišić.

Stanje je alarmantno

Prema njezinim riječima, prikupljanje doprinosa i broj uplatitelja su ključni problemi u RS-u jer odražavaju kolika je stopa zaposlenosti i koliko uopće funkcionira sustav. Iako su podaci za oba entiteta u ovom trenutku alarmantni, činjenica je da vlast u BiH uopće ne reagira na žalbe umirovljenika, niti imaju programe za nova zapošljavanja, što se zorno pokazalo u proteklom razdoblju. Neki ekonomski analitičari tvrde da je situacija svakim danom sve teža, a najveći problem u sljedećem razdoblju bit će punjenje fondova mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Zlatko Tulić [ Večernji list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
6
4
7
2

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari