Dodaj komentar

Lijanovićevoj tvrtki ZD.I. produkt uplatili 2 milijuna KM poticaja, pa ju ugasili

zgrada

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovno je dobilo negativno mišljenje revizora.

Između ostalog, u izvješću Ureda za reviziju Federacije navode se sumnjivi poticaji za tvrtku "ZD.I. produkt" iz Širokog Brijega, kojoj je u 2012. i 2013. godini ukupno dodijeljeno preko 2 milijuna maraka.

Nakon dodjele poticaja, ministar Jerko Ivanković-Lijanović donio je odluku o gašenju ove tvrtke. Inače, prostorije tvrtke su na istoj adresi kao i tvrtka Lijanovići, saznaje Federalna televizija.

Radom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nisu nezadovoljni samo revizori. Lijanovićevo ministarstvo nije radilo za boljitak, smatraju i poljoprivrednici i nevladin sektor.

Ministar Jerko Lijanović kaže da iza svega stoji politika.
"To je očekivana ocjena. Ne postoji uopće nikakav problem. Izvješće je naručila politička konkurencija kako bi pokušala diskreditirati sve ono dobro što smo uradili u Ministarstvu. U komentar na to izvješće kazali smo da su revizori bili neprofesionalni i politički pristrani", rekli su iz Lijanovićeva ministarstva.

Širokobriješka tvrtka "ZD.I. produkt" registrirana je 2010. Od tada do 2013. godine iz proračuna je dobila više od 2 milijuna maraka, nakon čega rješenjem ministra Ivankovića-Lijanovića biva naglo ugašena.

Federalni revizori navode neregularnosti u dodjeli ove pomoći.
"Konstatiramo da je navedeni Javni poziv sačinjen na način da uvjete mogu zadovoljiti samo poduzeća ZD.I. produkt d.o.o. Široki Brijeg i Milkos d.d. Sarajevo, zbog čega se ne može potvrditi transparentnost i opravdanost dodjele sredstava po Prvom javnom pozivu za poticaj izvozu (2.077.133 KM)", navode revizori.

Navode federalnih revizora, da je kompanija "ZD.I. produkt" na osnovu istih uvjeta dva puta dobila poticaje, ministar negira. S druge strane, povezanost ove kompanije s Lijanovićima ne može se negirati. Na to ukazuju dvije stvari. Prva je da se "ZD.I. produkt" bavila preradom mesa, po čemu je obitelj Lijanović nadaleko poznata. Druga je adresa ove kompanije navedena u Registru poslovnih subjekata BiH - sjedište u ulici Visoka Glavica b.b. Na toj adresi je i sjedište tvrtke Lijanovići.

"Tvrtka se nalazi u iznajmljenim prostorijama u tvrtki Lijanovići, ali ne bi zbog toga trebala biti diskriminirana. Iako možda revizori misle da drugačije. Mislim da bi svi građani unutar Federacije trebali imati ista prava, jer vladavina prava nam je ključ za ekonomski razvoj", kazao je ministar Lijanović.

Kompanija "ZD.I. produkt" bila je i predmet istrage Tužiteljstva BiH, SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog utaja i prevara u povratu PDV-a. Sustav stvaranja dugova po osnovu poreza i doprinosa, pa onda gašenje, primijenjen je kod mnogih kompanija koje su poslovale s Lijanovićima. Ministar bi vjerojatno i takvo nešto nazvao diskriminacijom.

HMS
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može reći i na pristojan način.
Svi neprikladni komentari će biti uklonjeni!

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi komentari koji budu unešeni nepriklanim korištenjem velikih slova će biti uklonjeni.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta.

Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

2
6
6
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Lesi se ne vraća kući! Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Sve poskupljuje osim autobusnih karata Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Prevareni, prodani, izdani, ostavljeni... ne i izgubljeni! Slaven Raguž | Predsjednik Hrvatske republikanske stranke
ljubuski.info
Priča za božićne suze Krešo Vujević

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari