Dodaj komentar

A gdje nam bijaše pamet?

homer

E tek sada se smijemo i plačemo, političkoj - dijaloškoj komici BiH političara. Između ostalog razglabali su o pojmu pameti, inteligencije, sposobnosti, znanja...i kao u svemu i u toj temi su se razilazili.

A a a, sjetićemo se da su nas terorizirali tezama o neograničenim potencijalima svojih umnih partija ...kako će oni osvojiti svemir, univerzum...postići blagostanje...ma bijaše tih njihovih nebuloza, na rubovima i preko rubova znanosti i izvan svake pameti.

I evo dovede ljudska pamet ljudski rod na rub samouništenja.

Ove kataklizme, potresi, tsunamiji, vatrene, vodene stihije, uragani, tornada, epidemije...sada poprimaju indikativne obrise božije represivnosti prema čovjeku, zbog njegove silne pameti kojom hoće da radi ono što samo on može.

Ja danas kadkad citiram Montesquia, "o zlog li udesa čovječijeg...tek što malo mudrosti dođe tijelo mu uvene"

Po kojim kriterijima možemo nekog čovjeka "označiti" kao pametnog? Vjerojatno smo suglasni da u cijelom svijetu prevladava kriterij sposobnosti zarade. Nismo li se osvijedočili da je osnovni preduvjet za namicanje velikog novca lukavost i beskrupuloznost? Te dvije karakterne crte su oprečne pameću jer pamet nosi humanoidna obilježja čovjeka.

Dali se razina pameti može mjeriti s količinom informacija koju ljudska individua nosi u svojoj glavi a kojih je većina jednostavno bespotrebna i čak opterećuje?

Tko su pametni ljudi? Znanstvenici, akademici, političari, filozofi...kojekakvi titulari, vladari...?

Jesu li naši političari, sada kad su svake sekunde života napeto, grozničavo, neurotično, zabrinuto ufurani u politikantska mešetarenja, pametni ljudi? Uspješni, statusni, ugledni i društveno visoko pozicionirani!?

Ja nisam pametan. Hvala bogu. Nisam nikada bio, niti ću to postati.

Ipak ja se krećem prema tom pojmu, samom tvrdnjom koju navedoh i koju iskreno ističem. U suprotnom bih se opet vratio u ona ropstva...blesavih ambicijai zabluda, pa sve dalje.

Čovjek koji si je uobrazio pamet je dokazano ohol i bahat čovjek.

Veliki novac je tuđi novac, pa nijedan bogataš nije pametan kada se opasno igra s nečim što je tuđe. Znanstvenici svoju pamet upražnjavaju na materiji koja je osuđena na nestajanje, pa shodno tome nestaje i njihovo znanje.

Vlast nad ljudima je posuđeno povjerenje istih a nipošto nekakvom pameću stečena poziciona dominacija nad njima. Negiranje postojanja metafizičkog upražnjavanja pameti nije niti gorko defetistički preobražaj, bilo kojeg čovjeka koji je eto kao odjedanput otkrio božansku energiju u svom biću. Radi se o iskustvu stečenom na najteži mogući način: metodom vlastite kože.

Sada smo u najsviježijoj kataklizmi, katastrofi...pa nismo li nemoćni?

A jesmo li pametni?

Sve ovo je moglo biti blaže i bezbolnije, da već odavno nismo postavili znak jednakosti između beskrupulozne lukavosti i pameti. Tako smo sada toliko nespremni da nam je ova jadna država koju su vodili vrhunski kreteni ispražnjena i sa robnim zalihama. Fondove, koji su morali imati sredstva za ovaj armagedon davno su opustošile ruke raznih vlastodržaca...svih razina.

Ostaje nam prosidba.

Ipak se pitam kako se sada osjeća lider čije su nekretnine u nekoj Europskoj metropoli, ljetovalištu...novac na tajnom računu...a sve to mu je dala sirotinja čije su se skromne kućice urušile u par sekundi u klizištima BiH grobova.

Ama ne osjeća ništa jer je ta spodoba uvjerena da je pametna.

Sirotinja će opet sazidati svoj dom.

Oni koji su opljačkali ovu zemlju već su odavno u klizištima svoje bezosjećajnosti.

Makar na ivici politiziranja ovih tragedija, ne smijemo ih pustiti iz vida jer oni drže državu koja ima skladišta, račune...a u njima skoro ništa.

Pa zar i brašno, šećer, ulje, ćebad, konzerve...eee ljudi moji!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
1
6
2
9

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari