Dodaj komentar

Ljudska povezanost u mutnim bujicama

ljubuski.info

Podložni smo vremenu. Svakom vremenu. Vrijeme rata, mira; vatre, vode...mržnje, humanosti...dođe vrijeme svega i svačega. Treba razlikovati vrijeme koje je djelo božije od ovog koje to nije. Jedno nas rastače a jedno spaja.

Nemilosrdne rušilačke mutne bujice donose istovremeno zlo i milosrđe.Tko je sada tko? Sada smo ljudi bez ograničenja u suosjećanjima u vremenu kada nacionalna, vjerska ograničenja ne mogu utjecati na brigu za one oko nas.

Sada smo na božjem igralištu ljudske povezanosti na kojem se može igrati samo jedna utakmica...utakmica dobrohotnosti.

Tko god nas zove u pomoć, taj i vjeruje u nas. A kršćanin nipošto ne treba čekati molitve da bi djelovao, nego, čim vidi zlo, mora se dejelotvorno umiješati.

Ovo je vrijeme koje nam na tom igralištu daje šansu da dijelić svojih života trošimo za drugog, ma tko on bio i kako god se zvao.

Ove bujice odnose svu simboliku, sve ideologije, sve emocije...iznad njih čuje se samo vapaj...vapaj čovjeka.

Sada, kada se ovo zlo tako otvoreno pokazuje mi smo pred mjerilima ljudskosti, pred tminom i bez zvijezde vodilje ali to nas ne može satirati nego uzvisiti i dati nam tako potrebnu hrabrost da priznamo koliko smo povezani...mi božija djeca.

Da se bar sada hoćemo prihvatiti u svojoj razlici, zaveslati smijerom solidarnosti, boriti se radi odmaka od ruba očaja onih koji izgubiše sve.

Ako se uz njihovu muku svrsta drukčiji čovjek, onda je očajnik dobio najveću utjehu i najveću želju za: boriti se!

U ovoj nesretnoj zemlji, nastavlja se patnički život. Ovaj sada nije u međuljudskom ratnom obliku, nego ima kohezione obrise "Caritas Unitatis" i preko boga nam zapovijeda borbu za druge i u njihovu korist.

Ne mogu se sjetiti tko reče:

"Ne dolazi se sam u raj. Čovjek se spašava preko zajednice...ako se raste u pomaganju drugom, raste se u ljubavi prema bogu".

Ubilačke mutne vode će se povući, zemlja se osušiti, odroni smiriti, žrtve oplakati a u tužnu Bosnu urezati još jedan teški udes. Proći će još jedna gromovita tutnjava crnih voda iz njenog odveć raspuklog srca.

A onda će opet zatreperiti život s nadom.

Jer život je prkosan i neugasiv a ova zamlja je strasna i svaki put može ispočetka.

Hoćemo li mi ovoj turobnosti dati lepezu naše životne snage i okrenuti ovaj tamni žrvanj prema suncu.

Otkrijmo se u svoj svojoj ljudskosti kada već to od nas traži...Bog!

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
7
9
5
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari