Dodaj komentar

Svadbeni saloni okreću velike novce a ne plaćaju porez

priprema

Sve osobe koje iznajmljuju sale za svadbe, a koje zarađuju i po nekoliko tisuća KM po jednoj svadbi, moraju biti u sustavu PDV-a jer njihova godišnja dobit prelazi 50 tisuća KM, potvrdio je Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje.

"Osobe koje iznajmljuju sale za svadbe, a koje se po jednoj svadbi naplaćuju i po nekoliko tisuća KM, sasvim je logično da bi morala biti u sustavu PDV-a iz razloga što sigurno prelaze prag od 50.000 KM. Na kraju, ono što je također važno za napomenuti, radi se o neizravnim porezima, a to znači da taj porez ne plaćaju obveznici (vlasnici sale), jer oni samo ispostave fakturu s PDV-om, a tu ukupno fakturu, pa i PDV plaća krajnji korisnik tj. kupac", rekao je Kovačević.

Kovačević kaže kako svaka osoba koje se bavi oporezivom djelatnošću u skladu sa Zakonom o PDV-u, a iznajmljivanje prostora je oporeziva djelatnost PDV-om, ima zakonsku obavezu registrirati se u sustav PDV-a kod Uprave za neizravno oporezivanje.

"Onog trenutka kada prelazi prag godišnjeg oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM ili je vjerojatno da će u toj godini preći spomenuti prag oporezivog prometa", upozorio je Kovačević.

Kod spomenutih poreznih uprava, prema Kovačevićevim riječima, obveznici plaćaju izravne poreze, a to su porez na dohodak i porez na dobit za ostvarenu gospodarsku djelatnost, te doprinose za mirovinsko-invalidsko osiguranje i doprinose za zdravstveno osiguranje.

Kovačević je podsjetio na činjenicu da bilo tko tko se želi baviti nekom gospodarskom djelatnošću, bilo fizička ili pravna osoba, mora biti registriran za obavljanje te djelatnosti.

Proces registracije je takav da osoba prvo vrši registraciju djelatnosti kojom će se baviti kod nadležnog suda. Nakon toga odmah ima obavezu da se prijavi kod nadležne entitetske uprave (Porezne uprava Federacije BiH, Porezna uprava Republike Srpske ili Porezna uprava Brčko distrikta), a sve u ovisnosti na kojem području BiH ima sjedište.

Pružanje usluga fotografiranja oporezive djelatnosti PDV-om

Kada su u pitanju fotografi koji po jednom vjenčaju zarade i preko tisuću KM, iz Porezne uprave su nam rekli kako su oni za izvršene usluge dužni plaćati porez na dohodak u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Svatovi u Hercegovini su prava prilika za zaradu i pokretanje posla i "okretanje love".

Kao što smo već pisali prosječni svatovi u Hercegovini koštaju minimalno 20 tisuća KM, a većina tog novca se daje "na ruke" bez dobivenog računa za pružene usluge. Parovi koji se odluče uploviti u bračnu luku najviše novca moraju izdvojiti za iznajmljivanje sale za svatove.

U Hercegovini se sale plaćaju po broju gostiju, odnosno "po stolici" koja u prosjeku košta 50 KM. No, ono što je u svemu upitno je koliko svadbenih salona prijavljuje stvarnu dobit koja zasigurno nije mala.

bljesak.info
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

1
1
9
7

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko
ljubuski.info
Tiha revolucija Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari