Dodaj komentar

Ples po siromaštvu

dijete

Ljubuški gimnazijalci osvojili drugo mjesto na temi "Problem siromaštva općine Ljubuški..."!

Blizu je matura. Još jedna generacija je dosegla formalno-administrativnu crtu zrelosti. Idu njihovi svibanjski, lipanjski dani radosti, glazbe, pjesme, plesa, zagrljenosti...ponekog prvog pijanstva, ljubavi...dani sjajne radosti...iskrene i nevine.

Biti će maturalna noć...kulminacija sreće. Već sutradan te djevojke i mladići će početi starjeti s melankolijom uspomena na te dane. S tim sijećanjima koja nebi izblijedila ni za milijun godina.

Životna faza trešnjinog cvijeta, sa sniježnom bijelinom smijeha, najopojnijim mirisom koji u životu može zamirisati u lelujavim laticama koje trepere od lahora mladosti, radosti...bezbrižnosti.

I to j.....,bezbrižnosti? Dali i bezbrižnosti?Ali moralo bi biti najviše...osjećaja bezbrižnosti.Ta oduvijek su ti dani, mjeseci, godine,vrijeme kada je biti živ divota.

Ali oni pišu o siromaštvu. Ti naši gimnazijalci su izabrali tu temu...ili je ta tema izabrala njih? Prije će biti ovo drugo.

Jesu li to ova naša djeca već u životnim vrtlozima u kojima se ne živi,nego se sa životom tuče? Jesmo li im ukrali to vrijeme trešnjinog cvijeta?

Ove godine je trideset i pet godina od mature moje generacije, koja je bila jučer. U jedno sam siguran, nismo bili siromašni, pričali a kamoli pisali o siromaštvu.

Bili smo poput leptira. Poletni, lepršavi, zanosni...iako u okružju ideološke dogme, cvijetali smo, disali život, mladost...punim plućima. Doživljavali smo groznice Subotnjih večeri, plešući s Travoltom, Oliviom Newtn John...uz Boney M., ABBA-u, Azru, Bijelo dugme...

Žal za mladošću se rijetko ispoljava ali u čovjeku tinja...doživotno.

Ipak ako je ona proživljena, neopterećeno i bezbrižno, sijećanja iz nje se pohrane u dragocijenu škrinju čovjekove psihe. Kada se ista, jednog dana otvori poput raspuklog nara, te uspomene su jedini zdravi impulsi. Svi ostali su uglavnom traumatični.

Svi mi koji smo ovdje rođeni, bilo kada, rođeni smo u nekom turbulentnom vremenu luđačkih konotacija i obilježja.

I ovogodišnji maturanti cvijetaju u vremenu, prostoru i ozračju koje je loše za cvatnju.

Ako su a eto jesu pod bremenom siromaštva i straha, onda smo im MI krivi. I to svi. Netko aktivno, netko pasivno.

Kada je ova mladost dolazila na ovaj svijet dolazila je nama, jer smo je mi stvarali.

Radi njih smo se morali suprostaviti onima zbog kojih oni sada, mjesto da pjevaju i plešu svim odama mladosti-radosti, razmatraju uzroke i posljedice siromaštva.

Naši maturanti će uskoro početi sa svojim integracijama u naš (klasično ustaljeni) institucionalizam ljudske zajednice a da su, već u startu zakinuti za bezbrižnost i smiraj vjere u sutra.

Već su pod dogmatskom preventivno-normativnom lupom i države, sustava...vječite Balkanske idiotkracije i njenih doktrina, ideologija, trendova i kojekakih sablazni.

Ova će se mladost ipak oduprijeti tim ropstvima uniformizma, uštogljenosti, klišeja jer očito je već, tako rano, shvatila postojeću vladavinu egoističnih sustava vrijednosti, licemjerstva i snobovštine, podmuklosti vladajućih kojoj u cijeloj Europi nema premca.

A mi stare prdonje...valjda im dugujemo barem ono najosnovnije: Ispriku što im predajemo ovako kontaminiranu zemlju i životnu filozofiju.

A zemlju smo posudili, misleći da smo je prisvojili.

Naši maturanti su toga svijesni i zemlju posuđuju od svojih maturanata.

Pamet koju im dajemo...valjda neće zadržati.

Neka ih čuva dragi bog.

Žarko Nižić
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
3
5
2

Iz arhive

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari