Dodaj komentar

Fra Velimir: Nemojmo nikada zaboraviti žrtvu!

ljubuski.info

U župnoj crkvi na Humcu i ove je godine slavljena sveta misa u spomen na sve pobijene fratre i sve vjernike Ljubuškog kraja koji su pali kao žrtve u I. i II. svjetskom ratu i poraću te u Domovinskom ratu.

Sjećanje na više od 2000 žrtava

Na misi koju je predvodio humački gvardijan fra Velimir Mandić prisjetilo se svih onih koji su poginuli u I. svjetskom ratu i poraću kojima se ne zna broj, svih pobijenih i nestalih u II. svjetskom ratu i poraću kojih ima 2279 te svih umrlih fratara i svećenika koji su porijeklom iz ljubuških krajeva, njih 26. Bila je ovo prilika za sjećanje na pet žrtava koje su odvedene s Humca te potom mučene i ubijene. Osim svećenika i brojne su časne sestre bile progonjene, mučene i ubijane. Također se prisjetilo i svih poginulih branitelja koji su branili naša ognjišta, njih je 105, te tri civilne žrtve, dvoje djece i jedna medicinska sestra. Bitno je istaknuti da je u Hercegovini, osim naših, ubijeno i 15 svjetovnih svećenika. Fra Velimir je u propovjedi naglasio da je od velike važnosti da se glas o svim žrtvama hrvatskog katoličkog puka iz svih ratova uvijek širi i da se oni na taj način ne prepuštaju zaboravu. Usput je zamolio i sve vjernike da popišu sve svoje stradale i progonjene iz obitelji i popis donesu u župni ured kako bi se utvrdio njihov točan broj.

"Sjećajući se svih svojih milih i dragih i moleći se za njih, bude nam se uspomene i povrjeđuju rane, ali također nam se budi i ponos. Bude nam se i brojna pitanja koja, nažalost, možda nikada neće biti riješena jer za mnoge grobove nikada nećemo znati, niti će mnoge kosti ikada biti identificirane. Ipak, neke ćemo odgovore naći samo u dubokim mislima u vjeri i ljubavi. Iako se od prošlosti ne živi, ona nas ipak uči na podobniji način sadašnjeg života", rekao je fra Velimir dodajući kako nama vjernicima predstoji samo moliti za sve pobijene i mučene, a i moliti se njima za zagovor, uz nadu da će nam dragi Bog kao i njihova prolivena mučenička krv pomoći da održimo vjeru i zajedništvo.

Oni su naša povijest

Bilo je strašnih stradanja fratara kako u Ljubuškom, tako i u Širokom Brijegu i Vrgorcu, no ipak sve te strahote poticale su brojne mladiće da postanu svećenici te su na taj način uvelike pridonijeli kršćanstvu.
"Slike onih koji su mučeni, ponižavani i poubijani svjedočile su njihovoj žrtvi, ali i svetosti. Stoga ih nemojmo nikada zaboraviti, jer oni su naša povijest, a naš narod je svu svoju povijest doživljavao kao svoje potvrđivanje vjere. Mi smo dio naše Crkve zato pomognimo da ih naša Crkva nikada ne prepusti zaboravu", naglasio je u propovjedi fra Velimir.

Antonija Bradvica [ Dnevni list ]
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
3
6
2
6

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari