Dodaj komentar

Europska inspekcija u ožujku dolazi ispitati domaći krumpir

cvijet

Inspekcija europskog Ureda za hranu i veterinarstvo FVO (Food and Veterinary Office) dolazi u misiju u BiH od 24. ožujka do 4. travnja 2014. radi ocjene ispunjenosti uvjeta za izvoz krumpira u zemlje Europske unije, saznaje FENA u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

"U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može jamčiti kakav će biti izvještaj FVO-a i kada će i službeno biti donesena odluka od Europske komisije DG SANCO o ispunjenosti uvjeta za izvoz krumpira" - kazali su u ovoj upravi.

Istakli su kako važno da FVO inspekcija dolazi u misiju u BiH poslije samo tri godine provođenja Programa posebnog nadzora (sistemske kontrole) karantinskih štetnih organizama na krumpiru koji Uprava za zaštitu zdravlja bilja provodi u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta.

Poseban nadzor, podsjećaju, provodi se radi utvrđivanja statusa, odnosno prisustva ili odsustva (detekcije) karantinskih štetnih organizama na krumpiru na mjestima ulaska pošiljki krumpira, koje se uvoze u BiH, te na mjestima proizvodnje sjemenskog i merkantilnog krumpira, distibutivnim centrima i mjestima skladištenja.

Na osnovu izvještaja ovlaštenih laboratorija, za sve tri godine provođenja posebnog nadzora, nije utvrđeno prisustvo najznačajnijih karantinskih štetnih organizama na krumpiru koji se uzgaja u BiH koji bi bili ograničavajući za izvoz u zemlje EU.

"Imajući u vidu ovu ključnu činjenicu svi u fitosanitarnom sektoru u BiH se nadaju pozitivnom ishodu ove FVO misije nakon sagledavanja ukupnog sistema u zdravlju krumpira" - ističu iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Iz Uprave podsjećaju da su u studenom 2012. dobili od Europske komisije upitnik - Sistem zdravlja bilja u sektoru krumpira, a odgovori na taj upitnik dostavljeni su Europskoj komisiji u rekordno kratkom roku, u prosincu 2012.

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja je 18. veljače ove godine uputila Europskoj komisiji i služben zahtjev za izvoz krumpira u zemlje Europske unije.

U međuvremenu, u kordinaciji Uprave, a uz podrušku Projekta FARMA (USAID i SIDA) u ožujku ove godine organizirana je simulacija FVO inspekcije za krumpir, angažiranjem međunarodnog stručnjaka za tu oblast. U okviru te simulacije utvrđeni su različiti nedostaci.

Uprava je u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, uzimajući u obzir iskustva susjednih država u vezi s tom problematikom, pokrenula aktivnosti na otklanjanju utvrđenih nedostataka koji se mogu prevladati i u tom smislu pripremila dokumente, među kojima Akcijski plan za prevladavanje nedostataka za ispunjenje uvjeta za izvoz krumpira u zemlje EU, kao i dva plana žurnih mjera za postupanje u slučaju pojave prstenaste truleži krumpira, te pojave smeđe truleži krumpira.

Uprava će u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta, ali i proizvođačima krumpira, što posebno ističu, preduzimati aktivnosti na otklanjanju nedostataka.

FENA
Upozorenje

Kada komentirate - nastojte se držati teme, suzdržite se od korištenja uvredljivih izraza - sve se može napisati i na pristojan način. Ukoliko se ne slažete sa stavovima drugih komentatora, vrijeđanje na osobnoj razini nije rješenje - pokušajte argumentirano iznijeti svoj stav.

Komunikacija pri Internetu ima svoja pravila, stoga - svi uvredljivi i zlonamjerni, kao i komentari koji budu unešeni korištenjem velikih slova će biti uklonjeni. Uredništvo se ograđuje od svih neprimjerenih komentara, koje u pravilu uklanjamo, ali ako to propustimo, možete uklanjanje zatražiti putem Kontakt obrasca. Obavezno kopirajte vrijeme objave komentara, kako bi ga mogli razaznati. Također, pobrinite se da nam dostavite valjanu adresu e-pošte, na koju vas možemo kontaktirati. Ista će ostati tajna.

Budući da komentare provjerava automatski program, to je moguće da isti, istina rijetko, ne budu odmah objavljeni. U ovom slučaju vas molimo za razumijevanje i strpljenje, budući da će vaš komentar biti objavljen naknadno - Ne unosite isti komentar više puta - svi takvi će biti uklonjeni!.

Ukoliko ne unesete ime, biti ćete potpisani kao "Gost". Svoje korisničko ime možete zaštititi od zloporaba i lažnog predstavljanja ukoliko se registrirate.

Vodite računa o tome kako, iako ste anonimni, svojim komentarom predstavljate i sebe i Ljubuški, u cjelini.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni!

CAPTCHA
Ovaj upit služi kako bi onemogućili automatsko dodavanje "spam" komentara.
2
2
8
5

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari